Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Czyściłem komputer, a teraz gniazdo od RAMU A nie działa. Nie przechodzi procedury POST, a do tego słyszę 4 razy beep.
Niemniej, drugie gniazdo jest widziane w programie Speccy.

Obie kości RAM są sprawne. Sprawdzałem je systemowym skanerem.

Komputer działa wyraźnie wolniej.

Niemniej raz zadziało to ja głupi ram wyciągnąłem.

Bateria CMOS była już wyjmowana. Jutro będę jeszcze raz czyścił CPU bo pasty mi brakło. Ale wyjęcie i ponowne włożenie nie pomogło.

ASRock H81M MOBO, a CPU to Intel G321.
Pierwszy raz go nie czyściłem.
#informatyka #komputery #elektronika #pytanie
  • 18
  • Odpowiedz
@Renifer60: przy czyszczeniu wyjmowałeś procesor? czym czyściłeś płytę główną? masz pewność, że nigdzie nie wystąpiło wyładowanie elektrostatyczne? ono może uśmiercić dany podzespół..
  • Odpowiedz
@Renifer60: jak wyjmowałeś procesor, to mogłeś uszkodzić piny na płycie głównej.. W ogóle po co wyjmować procesor do czyszczenia kompa? Siedzi to siedzi, pod spodem nic się nie zabrudzi, a efekt tego działania możesz właśnie obserwować..
  • Odpowiedz
  • 1
@NagiMiecz: nie wiedziałem że ktoś na odległość potrafi stwierdzić że to jest przyczyną problemu. To jest wrodzone, czy da się tego nauczyć?

Nie przeszło Ci na myśl że pasta mogła być po bokach?
  • Odpowiedz
@Renifer60: no mogła być po bokach ihs'a, ale w czym to przeszkadza? bo na pewno po tej powierzchni nie jest oddawane ciepło.
nie stwierdzam, "zgaduję". masz kilka pinów odpowiedzialnych za komunikację z pamięciami RAM na każdy slot, mimo wszystko skoro twierdzisz, że procesor był wyjmowany to jak najbardziej brałbym to pod uwagę, następnie przeskok iskry a ostatecznie nieprawidłowo umieszczony moduł pamięci w banku, kurz/brud na jej stykach.
  • Odpowiedz
@Renifer60: jak to nie? mało w życiu widziałeś no i montując CPU mogłeś uszkodzić pin, aż tak ciężko to zrozumieć?
RAM da się nie docisnąć chociażby, to też jest już złe zamontowanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@NagiMiecz: jak ci charakterystycznie trzaśnie po obu stronach to ram przecież jest założony poprawnie. Nie jest to trudne,a jak ktoś to robi regularnie to będzie wiedział że jest to do poprawy.

Skąd wiesz że mało w życiu widziałem? Pierwszy komputer może robię?

Rozumiem że np. ostrza od kosiarki nie wymieniasz tylko kupujesz nową maszynę bo możesz ze złą siłą przykręcić nowe? Po co wymieniać pastę okresowo na CPU, bo przecież
  • Odpowiedz
@Renifer60: chłopie, tak gadasz a objaw świadczy o tym, że serio mogłeś uszkodzić pin od procka. Wymiana pasty nie wymaga wyjęcia procesora z socketu i mi tu psychoanalizy nie rób. Szukasz kto miał ostatnio taki problem? Pewien youtuber, forest i też płakał jak się okazało że miałem rację z pinami, ale lepiej obrażać, jeszcze na matkę mi wjedź.
Nie boję się wyjąć cpu z socketu, ale nie robię tego kiedy
  • Odpowiedz
  • 0
@NagiMiecz: no to wystarczy powiedzieć że pin mógł się uszkodzić i że bez przyczyny lepiej nie wyjmować CPU, a nie pouczać wywyższającym się tonem. Mówisz że składasz zestawy więc wierzę że się znasz, nie mniej każdy kiedyś się uczył i coś zepsuł. Nawet Ty, a reprezentujesz może nieświadomie typowego informatyka z forum.

Nie składałeś tego komputera to skąd wiesz że nie było potrzeby odpinania CPU?
  • Odpowiedz
@Renifer60: przy czyszczeniu komputera baardzo rzadko występuje potrzeba wyjmowania CPU, nie miałem na celu osiągnięcia wywyższającego tonu, zmierzałem tylko do tego, że naprawdę rzadko warto wyjmować CPU z komputera, nawet jeśli zalega jakaś pasta od boku to w niczym ona nie przeszkadza. Możesz teraz podnieść CPU, nie ma konieczności wymieniania pasty za każdym razem przy podnoszeniu CPU, szczególnie jedynie w celu diagnostycznym.
Tak, zdarzało mi się coś uszkodzić, nie myli
  • Odpowiedz