Wpis z mikrobloga

Cześć, mam pytanie ile wyniosłaby mnie mniej więcej podróż do USA na dwa tygodnie.
Chciałbym być w Los Angeles, San Francisco, Las Vegas oraz góra 2-3 parkach narodowych.
Jeżeli chodzi o nocleg to oczywiście nie oczekuje 5 gwiazdkowych hoteli, wystarczyłby mi zwykły pokój w tańszym motelu.
Jeżeli chodzi o podróż autem pomiędzy miastami to niestety ta opcja odpada.
Najpewniej podróżowałbym samemu

Jeżeli ktoś pomógłby mi oszacować koszta takiej wycieczki, bądź powiedział w skrócie czy zmieszczę się w 12 tysiącach, będę niezmiernie wdzięczny

#usa #podroze #tanieloty
  • 24
@Wojtekjar: Na nocleg i wyżywienie na 14 dni za 5k złotych powino się dać przeżyć. Do tego dochodzi lot do USA i transport tam na miejscu, ale tego transportu na prawdę nie ma, musisz mieć samochód.
jedyne miasto które można zwiedzać na piechote to NYC

@maxiuu: Miasta te co wymienił też zwiedzi bez samochodu ale cokolwiek poza miastem i parki narodowe to można zpaomnieć.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Wojtekjar: znajomego mam co niestety z powodów zdrowotnych nie ma prawka i mowil, że tam w miastach nie ma chodników i kumpel go samochodem do roboty podrzucał bo nie było jak przejść pieszo xD oni mają totalnie #!$%@? i bez auta tam jak bez nogi
właśnie orientowałem się i widziałem busy międzymiastowe

@Wojtekjar: No tak, są takie autobusy, coś na kształt Polskiego Busa albo Flixbusa, ale też nie są one tanie i nie jeżdżą za często. Istnieje też pociąg (Amtrak). Ale tym dojedziesz do stacji a potem co? Odległości też są zupełnie inne niż jesteśmy przyzwyczajeni w Europie. Jak tubylec mówi że jakiś sklep jest "blisko" to dla niego może znaczyć 10min jazdy autostradą. Mieszkając w
@Wojtekjar: bez samochodu nie da rady. Nawet jeśli sobie zobaczysz że - ok, jest komunikacja miejska - to ona tak źle działa że cały transport zejdzie bardzo długo i nie wszędzie dojeżdża. Linie autobusowe międzymiastowe - są, ale niekoniecznie zatrzymują się w normalnych miejscach (wyobraź sobie "dworzec" docelowy do którego nie jeździ komunikacja miejska). Uber - jest ale taniej wyjdzie swoje auto. Cokolwiek poza miastami - bez auta niemożliwe jest zobaczyć.
@animuss: Ja jeździłem tam kilka razy i autobusem i pociągiem, ale to było z 10 lat temu. Pociąg działał, byli ludzie, było wygodnie i w porządku, ale tanio to chyba nie.
@Wojtekjar: spośród tych wymienionych tylko w Bay Area jest sensowna komunikacja miejska.

Moim zdaniem - po prostu odpuść wyjazd bez auta. Spędziłem sporo czasu w Kalifornii - tam jest pięknie, masa miejsc do zwiedzenia, też po sąsiedzku w Utah i Newadzie. Ale wszystko autem.
Ja jeździłem tam kilka razy i autobusem i pociągiem, ale to było z 10 lat temu. Pociąg działał, byli ludzie, było wygodnie i w porządku, ale tanio to chyba nie.

@4833478: pociąg drogi, autobus tani (najtańszy ze wszystkich środków transportu). Pociągiem jak najbardziej na wschodnim wybrzeżu, ale na zachodnim mimo że gdzieś tam jest w zaniku, to turystycznie tego się nie da użyć.