Wpis z mikrobloga

#kavakava
cześć mirki. Doradzi ktoś ile takie kavy powinno się pić na jedną osobę? wiem, że porcje po 150ml, ale ile takich porcji? 2-3 i styknie?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk001: To zależy jak mocny efekt chcesz uzyskać ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja robię 700 ml z pierwszego przeciśnięcia i ok 500 z drugiego. Czasami jeszcze przeciskam trzeci raz na podtrzymanie efektów. Pomiędzy kolejnymi przepierkami mrożę woreczek z korzeniem. Ja używam 35-40 g, czyli więcej niż kolega saper, ale to dlatego, że aktualnie mam kavę z Cactus Kava
  • Odpowiedz
ale to dlatego, że aktualnie mam kavę z Cactus Kava

@Morderczy_Morszczuk: też mam z Cactus Kava, ona jest jakaś słabsza?
Ale to wypijasz te trzy przeciśnięcia za jednym podeściem? tzn raz 700, potem 500i trzecie raz?:) mamo:)
i jeszcze jedno pytanko - czy jak nie wypiję całości to może sobie taki napar stać np. w lodówce i będzie ok na następny dzień? I czy woreczek z korzeniem należy mrozić właśnie?
  • Odpowiedz
@mk001: Kavy z Cactusa są wyraźnie słabsze niż te z np. Kava Society. Dlatego są tańsze ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Tak, wypijam wszystkie przeciśniécia na jednym posiedzeniu, ale to dlatego, że używam kavy głównie jako zamiennika alkoholu na imprezach. W takich warunkach wypicie całości zajmuje mi ok 4 h. To dość czasu żeby nie być przepełnionym. Jeśli Ty chcesz wypić dla wieczornego relaksu, to spokojnie mniejsza
  • Odpowiedz
@mk001: NP :) To stan inny niż upicie alkoholem, ale działanie euforyczne potrafi być na tyle mocne, że nie czuję, że "odstaję" od pijących a-----l znajomych :P Ewentualnie taki problem może się pojawić, jeśli znajomi wypiją dość dużo alkoholu, bo kava nie zmienia myślenia tak jak alko. Jeśli jeszcze nie piłaś kavy, to nie spodziewaj się jakichś spektakularnych efektów za pierwszym razem. Przez odwrotna tolerancję im częściej pijesz tym mocniej
  • Odpowiedz
@mk001: Drogie jest, bo popularność rośnie a powierzchnia gleb wulkanicznych pod uprawy jest taka sama :P Do tego słyszałem, że trochę upraw zostało zniszczonych przez tsunami, ale nie wiem czy to prawda. Faktem jest, ze w ostatnich latach cena kavy podskoczyła. W sumie problematyczne jest, że trzeba wydać dużo pieniędzy na raz, ale za porcję przy kupnie większej ilości wychodzi 20-40 zł, czyli nie tak dużo.
  • Odpowiedz