Aktywne Wpisy
frugASS +41
co tu sie staneło
ChlopoRobotnik2137 +179
Nie wiem jak wy, ale ja szykuje się do spania. Dziś spanie będzie pod chmurką , ale z takimi widokami (。◕‿‿◕。)
Jeszcze tylko zjem sobie trochę jagód bo akurat rosną pod nosem
#zlomkiemprzezswiat
Jeszcze tylko zjem sobie trochę jagód bo akurat rosną pod nosem
#zlomkiemprzezswiat
Wczoraj z nudów oglądałem sobie jakieś tutoriale na youtubie na temat tworzenia prostych stronek i co zwróciło moją uwagę, że wszyscy zaczęli bezmyślnie stosować ten sposób wyświetlania elementów w tzw. gridzie. I tak się zastanawiam czy w obecnych czasach w ogóle trzeba myśleć o kompatybilności ze starymi przeglądarkami?
Ja jeszcze pamiętam czasy gdy inaczej się projektowały strony dla Internet Explorera a inaczej dla Netscape, później Firefox itd. ale teraz się zastanawiam czy w czasach, gdy chromium jest w 90% przeglądarek w ogóle należy się tym przejmować. Nie mówię tu oczywiście o przypadkach gdy dostajemy zlecenie na stworzenie wewnętrznego projektu dla firmy korzystającej ze starego sprzętu, a o ogólnodostępnej stronie internetowej dla wszystkich.
Mam zamiar przeprojektować swój mały portal, który korzysta ze starego sposobu floatowania, ale z tego co wiem np. bootstrap w 4 wersji od tego odszedł i korzysta z flexa. A wiadomo, że flex bardzo ułatwia tworzenie ciekawych konfiguracji ustawiania zawartości na stronie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Natomiast jeśli się zastanawiasz jak stare przeglądarki wspierać to wskakujesz na ranking popularności, np. http://gs.statcounter.com/browser-version-market-share/all/poland i nie przejmujesz się tymi, które mają niski procent. Jak niski
Flex nie zastępuje całkowicie grida, a grid nie zastępuje całkowicie flexa. Oba mają swoje zastosowania i można je bez problemu łączyć w jednym projekcie.