Wpis z mikrobloga

Hejka #webdev -owe świry. Mam pytanko dla osób siedzących w temacie #frontend -u. Otóż od kilku lat mamy możliwość wyświetlania elementów w systemie "flexbox", czyli display:flex;.

Wczoraj z nudów oglądałem sobie jakieś tutoriale na youtubie na temat tworzenia prostych stronek i co zwróciło moją uwagę, że wszyscy zaczęli bezmyślnie stosować ten sposób wyświetlania elementów w tzw. gridzie. I tak się zastanawiam czy w obecnych czasach w ogóle trzeba myśleć o kompatybilności ze starymi przeglądarkami?

Ja jeszcze pamiętam czasy gdy inaczej się projektowały strony dla Internet Explorera a inaczej dla Netscape, później Firefox itd. ale teraz się zastanawiam czy w czasach, gdy chromium jest w 90% przeglądarek w ogóle należy się tym przejmować. Nie mówię tu oczywiście o przypadkach gdy dostajemy zlecenie na stworzenie wewnętrznego projektu dla firmy korzystającej ze starego sprzętu, a o ogólnodostępnej stronie internetowej dla wszystkich.

Mam zamiar przeprojektować swój mały portal, który korzysta ze starego sposobu floatowania, ale z tego co wiem np. bootstrap w 4 wersji od tego odszedł i korzysta z flexa. A wiadomo, że flex bardzo ułatwia tworzenie ciekawych konfiguracji ustawiania zawartości na stronie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 11
  • Odpowiedz
@emte: Czym szybciej taki jeleń korzystający ze starej przeglądarki zauważy, że mu się strony rozsypują i pomyśli o updatecie tym lepiej dla świata
  • Odpowiedz
@emte: Stosowanie grida i flexboxa nie wyklucza jednoczesnego wsparcia dla starszych przeglądarek. Natomiast należy sobie bardziej zadać pytanie w jakich sytuacjach warto te starsze przeglądarki wspierać. Oczywistym faktem jest to, że czym więcej uwagi poświęcimy na wspieranie starszych systemów tym mniej tego czasu zostanie nam na stosowanie nowych, lepszych rozwiązań, więc jest to czynnikiem hamującym rozwój.
  • Odpowiedz
@emte: jeśli piszesz o stosowaniu flexa to zdecydowanie nie warto się przejmować przeglądarkami, które go jeszcze nie wspierają - mówimy tu już o bardzo starych przeglądarkach, na których co druga strona się wywala, więc na pewno nikt nie korzysta z nich do przeglądania neta.

Natomiast jeśli się zastanawiasz jak stare przeglądarki wspierać to wskakujesz na ranking popularności, np. http://gs.statcounter.com/browser-version-market-share/all/poland i nie przejmujesz się tymi, które mają niski procent. Jak niski
  • Odpowiedz
@emte warto zastanowić się czy jest sens przejmować się ludźmi którzy będą wchodzić na Twoją stronę ze starszych przeglądarek? Jaki to będzie procent? 0.1%? Nie oszukujmy się. Nie warto tracić czasu
  • Odpowiedz
@emte: Zrób flexem, chyba, że trafisz na sytuację gdy będziesz chciał spozycjonować zawartość jakiegoś diva w postaci kilku elementów w pionie i poziomie jednocześnie (jeśli kojarzysz co to masonry to będziesz wiedzieć ocb, bo to był odwieczny problem w rozkładzie elementów).

Flex nie zastępuje całkowicie grida, a grid nie zastępuje całkowicie flexa. Oba mają swoje zastosowania i można je bez problemu łączyć w jednym projekcie.
  • Odpowiedz
@WaveCreator: Pewnie skończy się tym, że powierzę troskę o właściwe wyświetlanie się elementów bootstrapowi i na tym się to skończy ( ͡° ͜ʖ ͡°) To jest zbyt wygodne i przyspieszające pracę narzędzie, żebym nie skorzystał :P
  • Odpowiedz