Wpis z mikrobloga

Ej, jak to jest z tym oddaniem życia na krzyżu przez Jezusa? Czy z - technicznej strony - było to samobójstwo? Jeżeli tak, jak to się ma do nauki kościoła, gdzie czytamy m.in.

KKK 2282 Samobójstwo popełnione z zamiarem dania "przykładu", zwłaszcza ludziom młodym, nabiera dodatkowo ciężaru zgorszenia. Dobrowolne współdziałanie w samobójstwie jest sprzeczne z prawem moralnym.

#kicicochpyta #religia #kosciol #neuropa #ateizm #bekazkatoli
  • 68
  • Odpowiedz
@biesy: Nie bo gówno mnie obchodzi chrześcijaństwo i religia w ogóle, ale to o samobójstwie Jezusa to już w ogóle poniżej pasa i jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji.

To że w chrześcijaństwie Jezus wiedział, że zginie to chyba nie jest jednoznaczne z samobójstwem bo sam się nie zabił. Tylko był wszechwiedzącym Bogiem. Tu może paść najwyżej argument braku wolnej woli człowieka skoro da się przewidzieć jak postąpi.

Jak mafia ci powie, że
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@biesy: został skazany przez Piłata na śmierć. Nie zabił sam sobie, w najgorszym razie było to poświęcenie. Tak mi się wydaje.
  • Odpowiedz
  • 0
@SnowFox: i co z tego, że nie ma KKK? Kościół ma bardzo mądre nauczanie, którego brakuje podzielonym protestantów czy innym heretykom.
  • Odpowiedz
przecież nie popełnił samobójstwa, sam się powiesił na krzyżu?

@SnowFox: mógł uniknąć śmierci, celowo zgodził się na śmierć, to nie samobójstwo?

druga sprawa, że w biblii nie ma czegoś takiego jak
  • Odpowiedz
  • 1
@SnowFox: nauka Kościoła opiera się na Biblii i tradycji, tradycja taka jest TYLKO w KK bo ma on sukcesje. Opieranie się na samej Bibli rodzi kłopoty w interpretacji, patrz brednie/herezje protestów. Na szczęście są doktorzy Kościoła.
  • Odpowiedz
bo gdybyś miał jakąś wiedzę

Erystyka: checked

Skoro wiedział, że Judasz go zdradzi i przewidział wszystko co nastąpi, to był Bogiem czy wróżką?
Nawet skoro wiedział co nastąpi przez Boga Ojca to nie zginął w śmierci samobójczej tylko Bóg wiedział, co zrobią z nim ludzie?
  • Odpowiedz
@pyroxar: Nie mam jak oglądać bo siedzę w robocie, ale kiedyś rozmawiałem z teologiem to powiedział coś w stylu, że "W chrześcijaństwie Bóg jest alfą i omegą, w swojej wszechwiedzy potrafi przewidzieć wszystkie możliwe scenariusze które nastąpią nawet jak my jeszcze sami nie wiemy którą drogą pójdziemy".

Popraw mnie jeśli się mylę. Potem obejrzę.
  • Odpowiedz