Wpis z mikrobloga

Mireczki nie jestem ekspertem w #office #word #excel #access #bazydanych ale może mnie nakierujecie jakoś

Mam utworzony opis wzorcowy do projektu w wordzie w którym w zależności od inwestora i kilku innych zmiennych zmieniam poszczególne rzeczy, przy czym jest to męczące bo czasami zapomnę coś zmienić i zostaje coś ze starego projektu (np naziwsko inwestora) itd. Ułatwiłem sobie pracę, tworząc opis z np (nazwiskoinwestora) i za pomocą znajdź i zamień zamieniam (naziwskoinwestora) na np Kowalski. Udało mi się też ogarnąć macro do tego czyli uruchamiam - wyskakuje okienko i wpisuję dane i przeklikuje enterami, problemem jest jak np za szybko wcisnę enter, lub pomylę się, wtedy muszę plik od nowa uruchamiać i od początku włączać macro i znowu wszystko wpisywać

Wszystko spoko ale jest coś bardziej profesjonalnego z użyciem pakietu office i zawartego w nim np accesa? Trochę mi się to rozwiązanie łopatologiczne wydaje. Wolałbym np jakąś tabelę gdzie wszystko wpisuje klikam ok i mi się w wordzie wpisuje tak jak trzeba.
  • 1
  • Odpowiedz