@vincekd: hmm, nie do końca wiem o co ci chodzi. Niektóre telefony mają fabrycznie naklejoną folię, ale przeważnie jednak jest gołe szkło telefonu (czyli ww gorilla glass). Tak czy inaczej warto wymienić folię na szkło hartowane, mniej się będzie rysować.
@amny: @definitelynotme: Szkło można samemu nakleić? Bo widzę, że w mediaexpert taka usługa kosztuje 20zł i chyba nawet sama cena szkła nie jest wliczona.
@amny: @definitelynotme: jeszcze warto wspomnieć o różnych rodzajach szkieł - 2D, 2.5D, pełne. Żeby później @vincekd nie był zdziwiony, że szkło nie zakrywa boków ekranu.
Są też rozwiązania hubrydowe, coś jak folia, ale o twardości 7H w skali Mohsa.
@vincekd: folia jest miękka (3H), ale bardziej plastyczna. Przylega od krawędzi do krawędzi, ale daje się rysować paznokciem. Nie absorbuje też uderzeń.
Szkło jest twarde, producenci piszą, że 9H, ale ja bym w to nie wierzył. Łatwiej takie szkło nałożyć, trudniej zarysować, a w razie uderzenia pochłonie część energii, pęknie samo, ale ekran pod nim ma większe szanse na przetrwanie. Minus, to przy ekranach 2.5D może nie pokrywać całego frontu.
Czy Gorilla Glass to jest rodzaj szkła, które się zakłada żeby chronić ekran czy to po prostu szkło, ktore tworzy ekran?
Tak czy inaczej warto wymienić folię na szkło hartowane, mniej się będzie rysować.
Są też rozwiązania hubrydowe, coś jak folia, ale o twardości 7H w skali Mohsa.
I czym się różnią poszczególne rodzaje szkieł?
Szkło jest twarde, producenci piszą, że 9H, ale ja bym w to nie wierzył. Łatwiej takie szkło nałożyć, trudniej zarysować, a w razie uderzenia pochłonie część energii, pęknie samo, ale ekran pod nim ma większe szanse na przetrwanie. Minus, to przy ekranach 2.5D może nie pokrywać całego frontu.