Wpis z mikrobloga

@vincekd: hmm, nie do końca wiem o co ci chodzi. Niektóre telefony mają fabrycznie naklejoną folię, ale przeważnie jednak jest gołe szkło telefonu (czyli ww gorilla glass).
Tak czy inaczej warto wymienić folię na szkło hartowane, mniej się będzie rysować.
  • Odpowiedz
@vincekd: pewnie że możesz, tyle że musisz BARDZO uważać na drobinki kurzu bo inaczej porobią się pęcherzyki powietrza pod szkłem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@amny: @definitelynotme: jeszcze warto wspomnieć o różnych rodzajach szkieł - 2D, 2.5D, pełne. Żeby później @vincekd nie był zdziwiony, że szkło nie zakrywa boków ekranu.

Są też rozwiązania hubrydowe, coś jak folia, ale o twardości 7H w skali Mohsa.
  • Odpowiedz
@sssabae: Te rozwiązania hybrydowe to drogie? Żeby cena nie przekroczyła wartości telefonu ( ͡° ͜ʖ ͡)
I czym się różnią poszczególne rodzaje szkieł?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@vincekd: folia jest miękka (3H), ale bardziej plastyczna. Przylega od krawędzi do krawędzi, ale daje się rysować paznokciem. Nie absorbuje też uderzeń.

Szkło jest twarde, producenci piszą, że 9H, ale ja bym w to nie wierzył. Łatwiej takie szkło nałożyć, trudniej zarysować, a w razie uderzenia pochłonie część energii, pęknie samo, ale ekran pod nim ma większe szanse na przetrwanie. Minus, to przy ekranach 2.5D może nie pokrywać całego frontu.
  • Odpowiedz