Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mam problem z kolegą z pracy. Pracujemy w dziale developerów przy czym jest jeden taki koleś, który ciągle szuka atencji w dziale. Ciągle opowiada, czego to on nie wie, chce być kreatorem wszystkiego, jego zdanie jest najważniejsze. Uwierzcie mi, że nawet team leader czasem się boi coś mu powiedzieć. Koleś jest strasznie dominujący co wpływa również na mnie niekorzystnie dlatego, że kiedy ktoś chce coś mądrego powiedzieć to on zaraz się puszy, ze ktoś inny opowiada co wie, generalnie jest trudny do współpracy. Od czasu kiedy zaczęłam mocno naciskać ku rozwojowi działu tj. Zainicjowałam pewne zmiany, a i sama weszłam w nową technologię to koleś zaczął jakby ze mną rywalizować. Niby się dogadujemy, niby współpracujemy, ale podświadomie wiem, że to tylko dobra mina do złej gry. Problem w tym, że ja nie chcę z nikim rywalizować. Ja chcę robić dobrze robotę, rozwijać się, poznawać nowe rzeczy, doskonalić swoje umiejętności. Wisi mi opinia innych i nie muszę być najlepsza dla innych. Jestem wyciągana w rywalizację w pracy chociaż nie chcę rywalizować i czuję presję, że każdy mój krok do osobistego rozwoju będzie odbierany źle np. Jako próba zablyśnięcia. Macie w pracy też takie sytuacje? Jak sobie radzicie? #praca #programowanie #pracbaza

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie
  • 6
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: takiej #!$%@? wszędzie jest pełno. Najgorzej jak liderzy są z przypadku, bo firma ma politykę typu im głupszy, tym lepszy, bo nie będzie miał 'kosztownych pomysłów' i się boją, tak jak Twój, albo jeszcze nawet z nimi się kumplują. To klasyczny ekstrawertyk z narcystycznymi zaburzeniami osobowości. Ja bym nawet nie robił dobrej miny, ale taki ze mnie już typ.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania w każdej firmie dla której pracowałem był taki pajac. Jeden z nich był wyjątkowo upierdliwy. Potrafił przerywać każdemu rozmowę i to nie ważny był temat. Zawsze miał coś do powiedzienia i zawsze starał się pokazać, że jest lepszy od Ciebie. Jeśli znasz 4 frameworki - on zna 8. Jeśli wiesz coś nie tylko o programowaniu ale o sieciach, administracji systemami, pentestach - on też wie, tylko więcej. Czasem miałem wrażenie,
  • Odpowiedz
Bardzo problematyczne. Generalnie jeśli on sam siebie nie zmieni to nic nie pomoże. Czasem może pomóc zmiana działu/zespołu ale jeśli nie ma takiej możliwości a nie chcesz zmieniać pracy to jedyną możliwością jest szczera rozmowa. Najlepiej zacząć od rozmowy w cztery oczy, podkreślić wielokrotnie, że bardzo cenisz jego umiejętności i że nie chcesz z nim konkurować, przedstawić co Ci leży na wątrobie w wyważony i przemyślany sposób (nie wolno dać się ponieść
  • Odpowiedz