Aktywne Wpisy
Fucktyczniee +2
Viado +14
Jak dla mnie jest to jedna wielka mistyfikacja. Zbyt gładko to idzie. Serio wierzycie że ot tak sobie można podjechać kolumną wojskową pod samą moskwę z zamiarem przewrotu wojskowego i nikt nic nie zrobi? Możliwe że w planach jest odpalenie atomówek i zwalenie winy na grupę wagnera, kijów albo warszawa będą rozwalone a putin dalej będzie kryty i nikt mu nic nie zrobi.
#ukraina #wojna #wagner #rosja
#ukraina #wojna #wagner #rosja
"Wawelski zamek nad Krakowem w rycerski patrzy gród, na straży stoi honorowej biało-czerwony klub"
Ku chwale wielkiej Cracovii!
Razem po puchary!
#cracovia #krakow #ultras
@fullversion: Trochę to bez sensu, w jaki rycerski gród patrzy zamek wawelski?
"Wawelski zamek nad Krakowem, w rycerski patrzy gród"
Poniżej oryginał skąd pochodzi tekst:
Bo kraków był mieszczański i z tego trzeba być dumnym a nie dorabiać mu jakąś rycerskość (zresztą "rycerski" to byłaby degradacja - jesli już to był miastem królewskim).
Brakuje nam właśnie takiej dumy z miasta, z jego samorządności, niezależności, przedsiębiorczości, które cenię wyżej niż tradycje szlacheckie/rycerskie.
A uczta u Wierzynka? I krakowska legenda o rycerzach śpiących pod Wawelem
Krakowianie to wiedzą że pod Wawelem spią rycerze.
„Raz w roku z podziemi zamku dochodzi wyraźnie rżenie koni, rozkazy i wojenną wrzawę . Wtedy to właśnie Bolesław Chrobry o północy wychodzi na wawelski dziedziniec i przechadza się po zamkowych podworcach. Gdy w czasie swoich spacerów spotka go jakiś dobry człowiek,
A legendy oczywiście że znam, jak byłem dzieckiem rodzice czytali mi "O Krakowie ci ja!" :) Ale to tylko legendy, a Kraków stał mieszczaństwem, rósł w siłę gdy żyło mu