Wpis z mikrobloga

Mireczki, #android i może #xiaomi
Mój #redminote3pro sporadycznie gubi kartę SIM. Szukam jakiegoś alertu.

Jest tak - włączam sobie ekran a tu info że brak karty sim od nie wiadomo jak długo :/ Restart telefonu i karta jest znów OK. Dzieje się to rzadko, co parę miesięcy, ale wczoraj np. 2 razy. Jest to o tyle problematyczne że akurat wtedy ktoś pilnie potrzebował do mnie zadzwonić a ja czekam na tel w nieświadomości -.-'.

Szukam więc jakiejś aplikacji która by sobie w tle sprawdzała co jakiś czas czy jest karta sim w telefonie, a jak nie ma to by waliła alertami, toastami, migała diodą, czy wręcz pikała głośnikiem coby dać mi znać o problemie.
Znacie coś takiego czy zostaje napisanie samemu?

Szukanie jedynie mi znajduje instrukcje jak to "naprawić" (zresetować tel, albo 2 razy klik na airplane mode... no nie wpadłbym na to), a nie jak się w ogóle dowiedzieć o problemie.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@K4rpik: Jest w miarę nowa, z 2 lata ma. Poprzednia miała z 15 czy więcej :P Raczej to nie problem samej karty skoro samo przełączenie trybu samolotowego dwa razy naprawia sytuację.
  • Odpowiedz
@Papierek_po_ziemniaku: Hm mam MIUI 9 - 8.1.11 od Xiaomi.eu, znalazło mi 8.11.22 do wgrania. Wgram w najbliższy dzień roboczy - coby nie było niespodzianki że mi znowu wywali apki do banku czy cuś i nie będzie jak ich aktywować :P

Mimo to nie ma gwarancji że problem znikającej karty nie pojawi się też na innej wersji, więc wciąż szukam jakiegoś monitora sytuacji.
  • Odpowiedz