Aktywne Wpisy
toitakniemaznaczenia +273
mam dziś urodziny
#frenpill
#frenpill
Infiniti46 +53
Domostawa, pomnik ofiar rzezi wołyńskiej przeprowadzonej przez Banderowców, Ukraińców. Ostatnia część montowana na pomniku..
#wolyn #ukraina #wojna #historia #ciekawostka #patriotyzm
#wolyn #ukraina #wojna #historia #ciekawostka #patriotyzm
Pierwsza była z surowców: „Polskie jasne 12st BLG”. Wyszło super! Robiłem z kilku instrukcji na raz i był to udany eksperyment. Drugie z ekstraktów: pale ale wyszło średnio. Po około roku wróciłem do warzenia i już jutro butelkowal będę trzecią partię: niemiecki Kolesh z surowców i zabieram się za kolejna partię. W połowie czerwca mam urodziny. Czy zdążę na te uroczystość z nową partią? Mam dwa zestawy do zrobienia: 1. Prawdziwe pszeniczne 2. English Brown Porter górnej fermentacji https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/739-english-brown-porter-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html Czy jest dużo trudniejsze od poprzednich? Na co zwrócić uwagę przy tym piwie? Które polecacie uwarzyć? #piwowarstwo #piwo
"partia" piwa to w fachowym języku "warka".
Jak w reklamie - warka: miara prawdziwego piwa. Akurat muszę przyznać, bardzo udane hasło ;).
z pszenicznym na pewno zdążysz. Z brown porterem też byś zdążył, aczkolwiek to pierwsze robi się szybciej.
A, i zamów paczkę drożdży WB06, zamiast korzystać z tych dołączanych do puchy. Efekt powinien być lepszy.
Sama fermentacja trwa nieznacznie dłużej, aczkolwiek zależy od posiadanych drożdży. Np. S04 dość szybko pracują i szybko flokują, więc 10 dni na spokojnie wystarczy od nastawienia do rozlewu.
Tu, jak słusznie zauważył @nemrod - chodzi o kwestie leżakowania. Pszenica nadaje się po 2-3 dniach od zabutelkowania (tyle zajmuje nagazowanie) i powinna być w miarę szybko spożyta. Natomiast brown porter
https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/