Aktywne Wpisy
pastarri +182
W tym tygodniu spłaciłem mój kredyt hipoteczny!
Ciekawostka: prawie 4 lata kredytu na 600 tys zł, łącznie (z ubezpieczeniami na życie i mieszkania) przez ten czas zapłaciłem 680 tys zł. Trochę byłem w szoku, niby wiedziałem jakie są stopu procentowe, widziałem jaką mam ratę, widziałem jak wysoką część tej raty stanowiły odsetki, a nadal jestem zdziwiony, że przez ten stosunkowo krótki czas do kredytu dopłaciłem aż 80 tys. Teraz jak sobie to
Ciekawostka: prawie 4 lata kredytu na 600 tys zł, łącznie (z ubezpieczeniami na życie i mieszkania) przez ten czas zapłaciłem 680 tys zł. Trochę byłem w szoku, niby wiedziałem jakie są stopu procentowe, widziałem jaką mam ratę, widziałem jak wysoką część tej raty stanowiły odsetki, a nadal jestem zdziwiony, że przez ten stosunkowo krótki czas do kredytu dopłaciłem aż 80 tys. Teraz jak sobie to
źródło: PHOTO-2024-01-22-12-26-50
Pobierz
zielonkagdansk +75
Inny punkt widzenia na wpis @ElMatadore o domkach szeregowych, napisałem komentarz, ale rozwijam go też tutaj, jako przyczynek do dyskusji.
Dlaczego nie kupiłem domu lub mieszkania a kupiłem szereg :
1. Cena (może dało się zbudować dom w podobnych pieniądzach, ale stałby gdzieś w lesie).
2. Lokalizacja: mam szereg w spokojnej dzielnicy Torunia, ale do Biedronki mam 5 minut, a do żabki 3. Przystanek 4 minuty. Dom w takich pieniądzach za jakie
Dlaczego nie kupiłem domu lub mieszkania a kupiłem szereg :
1. Cena (może dało się zbudować dom w podobnych pieniądzach, ale stałby gdzieś w lesie).
2. Lokalizacja: mam szereg w spokojnej dzielnicy Torunia, ale do Biedronki mam 5 minut, a do żabki 3. Przystanek 4 minuty. Dom w takich pieniądzach za jakie
źródło: temp_file9180657433911523441
Pobierz

Czy inwestował ktoś z Was w EFT mieszkając w Polsce? Interesuje mnie jak z praktycznego puntu widzenia wyglądają podatki i opłaty. Interesują mnie na ten moment głównie ETF oparte o srebro, ale jestem ciekawy Waszych doświadczeń.
https://www.justetf.com/de-en/etf-profile.html?assetClass=class-preciousMetals&groupField=index&from=search∈=DE000A0N62F2
Jak rozumiem to tak nie działa?
https://www.tradingforaliving.pl/jak-kupic-etf/
Bazując na nim jest możliwe obracanie takimi aktywami w Polsce. Pytanie gdzie założyć odpowiednie konto i ile to kosztuje? No i jak to się ma do PITów?
Dochody można normalnie rozliczyć jako zagraniczne na PIT 38, wspominałem już tutaj coś kiedyś na ten temat. Pozdrawiam. ( ͡€ ͜ʖ ͡€)
Sam nie korzystam, ale wydaje się to bardzo fajną, prosta alternatywą dla zwykłych funduszy, z cechami ETFów.