Wpis z mikrobloga

#inwestycje #gielda #srebro #etf

Czy inwestował ktoś z Was w EFT mieszkając w Polsce? Interesuje mnie jak z praktycznego puntu widzenia wyglądają podatki i opłaty. Interesują mnie na ten moment głównie ETF oparte o srebro, ale jestem ciekawy Waszych doświadczeń.

ETF (ang. Exchange Traded Fund - fundusz notowany na giełdzie) to fundusz inwestycyjny notowany na giełdzie, którego zadaniem jest odzwierciedlanie zachowania się danego indeksu giełdowego, koszyka akcji lub innych aktywów. Jego funkcjonowanie jest regulowane dyrektywami unijnymi i regulacjami krajowymi. Charakteryzuje się on możliwością stałej (codziennej) kreacji i umarzania jednostek (certyfikatów).
  • 18
@szczesliwa_patelnia: Rynek ETF w PL jest na obecną chwilę słabo rozwinięty. Jako szeroki instrument jest dostępny u brokera, ale ze względu na dźwignię, nie jest to opłacalne. Drugim miejscem jest GPW, ale z uwagi na małą dostępność na chwilę obecną nie jest popularny, ale prezes GPW zapowiedział, że w bliższej przyszłości rozszerzą ofertę i zmniejszą opłaty. Na chwilę obecną bardziej opłaca się inwestować w ETF na jakimś zagranicznym koncie.
@Zabatrawiasta: W sumie doszedłem do tej opcji szukając informacji o inwestowaniu/zamrażaniu kapitału w pewniejszy sposób niż złotówki. Cóż, brzmiało za pięknie - z niskim kosztem zakupu i szybką sprzedażą oraz stabilnością o kruszec - żeby było prawdziwe w Polsce (,) Masz jakieś alternatywy?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@szczesliwa_patelnia: Do pasywnego inwestowania polecam Degiro (brak opłat za konto i niskie prowizje), LYNX też spoko (dużo większa funkcjonalność, ale też znacznie wyższe koszty), Interactive to amerykański broker i niestety nie ma wsparcia w języku polskim.

Dochody można normalnie rozliczyć jako zagraniczne na PIT 38, wspominałem już tutaj coś kiedyś na ten temat. Pozdrawiam. ( ͜͡ʖ ͡€)
@szczesliwa_patelnia: nie do końca ETF (ale też z założenia śledzi tracker) i nie na kruszce, choć z podobnie (tyle o ile) niskimi kosztami wyglądają polskie fundusze inPZU.pl.
Sam nie korzystam, ale wydaje się to bardzo fajną, prosta alternatywą dla zwykłych funduszy, z cechami ETFów.