Aktywne Wpisy

Bananalord +83
Średniej wielkości miasto, głęboka prowincja. Poznaję 30 letnią kobietę, typ mola książkowego, własna kawalerka i miały pies. Normalna, pracująca, po studiach na lokalnej uczelni. Fajna, mamy jakieś tam podobne hobby, miło się spędza czas. Mówi mi, że chce być szczera co do przeszłości. Spoko. Powiedziala ze miala ponad 40 facetów xD. No k*rwa mać

Mircy i mircusie, czy istnieje jakies ustrojstwo, ktore by po nacisnieciu przycisku wlaczalo doplyw pradu, ale tylko na zadany czas, na przyklad 1,5 sekundy?
Mam silniczek i troche przekladni i pomyslalem, ze zrobie sobie przystawke przesuwajaca obiektyw z jednej pozycji w druga, ale bez sensu wciskac na czuja, bo a noz pojdzie za daleko.
Gdyby mozna bylo miec cos, co wlaczaloby silniczek tylko na jedna, poltorej i trzy sekdundy, to byloby fajnie, a idealnie, jesli to cos dawaloby sie programowac.
No i drugie pytanie, jesli cos jak powyzej nie istnieje, to jak najwygodniej rozwiazac wciskanie na pare sekund? sa jakies bezprzewodowe, ktore otwieraja przeplyw pradu gdy sie wdusza guzik i zamykaja, gdy sie go puszcza?
No i tak juz zupelnie na koniec trzecie pytanie: jak najlepiej rozwiazac zasilanie na 5V (taki mam silniczek) - wszystkie baterie jakie widze sa albo na 9v albo 1,5v czyli 4,5 jakbym, sztukowal - dla testow posluzylem sie kabelkiem od usb, ale wolalbym cos na baterie.
Ale dla precyzji - jakieś arduino i silnik krokowy.
Ad2. Zwykły przycisk chwilowy NO (Normal Open).
Ad3. Weź jakiś najmniejszy powerbank, coś w tym stylu
dzieki chlopaki, juz mam chyba teraz koncept jak to rozwiazac.
Jeszcze jedno pytanie:
tak prowizorycznie sprobowalem teraz zrobic zapadke na szybko, ktora ogranicza ruch do danego miesjca, czy miejsc na szynie. zrobilem to przy uzyciu zapadki mechanicznej polaczonej w obwod w ten sposob, ze kabel czerwony i zielony zostaja zwarte, jesli dzyndzel nie jest w zapadce (bo laczy obydwa kable kawalkiem blaszki),