Wpis z mikrobloga

#elektronika #elektryka #elektroda

Mircy i mircusie, czy istnieje jakies ustrojstwo, ktore by po nacisnieciu przycisku wlaczalo doplyw pradu, ale tylko na zadany czas, na przyklad 1,5 sekundy?
Mam silniczek i troche przekladni i pomyslalem, ze zrobie sobie przystawke przesuwajaca obiektyw z jednej pozycji w druga, ale bez sensu wciskac na czuja, bo a noz pojdzie za daleko.
Gdyby mozna bylo miec cos, co wlaczaloby silniczek tylko na jedna, poltorej i trzy sekdundy, to byloby fajnie, a idealnie, jesli to cos dawaloby sie programowac.

No i drugie pytanie, jesli cos jak powyzej nie istnieje, to jak najwygodniej rozwiazac wciskanie na pare sekund? sa jakies bezprzewodowe, ktore otwieraja przeplyw pradu gdy sie wdusza guzik i zamykaja, gdy sie go puszcza?

No i tak juz zupelnie na koniec trzecie pytanie: jak najlepiej rozwiazac zasilanie na 5V (taki mam silniczek) - wszystkie baterie jakie widze sa albo na 9v albo 1,5v czyli 4,5 jakbym, sztukowal - dla testow posluzylem sie kabelkiem od usb, ale wolalbym cos na baterie.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzikireks: chińczyki sprzedają nawet czasówki na 5v (mam taką) i to nawet na usb, z wyjściem przekaźnikowym. inne rozwiązanie, z bezprzewodową możliwością sterowania i zmiany czasu to np. esp z wgraną tasmotą i odpowiednia reguła ustawiona. jeżeli chodzi o zasilanie weź baterie 9V i moduł zmniejszający napięcie na 5V, np takie z gniazdem USB od groma tego wisi na allegro i ali
  • Odpowiedz
@dzikireks: Ad1. Trzeba by było coś na Arduino wymodzić, żeby było precyzyjne i programowane. Zwykły timer na N555 też dałby radę, ale jego "programowanie" bardziej analogowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ad2. Zwykły przycisk chwilowy NO (Normal Open).
Ad3. Weź jakiś najmniejszy powerbank, coś w tym stylu
  • Odpowiedz
@Skylake: @zuberek1990: @JemChalweDoPorzygu: @soadfan:
dzieki chlopaki, juz mam chyba teraz koncept jak to rozwiazac.

Jeszcze jedno pytanie:
tak prowizorycznie sprobowalem teraz zrobic zapadke na szybko, ktora ogranicza ruch do danego miesjca, czy miejsc na szynie. zrobilem to przy uzyciu zapadki mechanicznej polaczonej w obwod w ten sposob, ze kabel czerwony i zielony zostaja zwarte, jesli dzyndzel nie jest w zapadce (bo laczy obydwa kable kawalkiem blaszki),
  • Odpowiedz