Aktywne Wpisy

Kolorowezworki +172
Zdałem sobie sprawę, że przepisowa jazda po Polsce jest nie lada wyzwaniem. Podczas moich ostatnich wyjazdów, których trasa łącznie to ponad 2k km, postanowiłem sobie, że będę jechał w 100% zgodnie z przepisami. W przypadku ograniczenia prędkości - tempomat +7km/h bo o tyle mniej więcej zawyża mój prędkościomierz. Inni kierowcy się zachowują jak jakieś małpy - podjeżdżają pod dupę, machają łapami, migają światłami, wyprzedzają i hamują przed maską, wyprzedzają na trzeciego, wyprzedzają

stormi +6
czy jest tutaj ktos przystojni? czy jestem skazana na rozmowy z brzydalami

#python
Uczę się data science i ML. Spotkałem się z czymś, czego nie do końca rozumiem. Do tej pory poprzez traintestsplit dzieliłem sobie zbiór na 2 grupy, wiadomo. Z kolei w jednej książce spotkałem się z pomysłem, aby dzielić nie na 2, ale na 3 grupy. Ta 3 miałaby być walidacyjną i miałaby służyć porównaniu z tą testową. Nie lepiej zrobić sobie pętlę z powiedzmy 30 iteracjami uzyskując różne grupy testowe i na nich od razu sprawdzać mając już gotowe jedno badanie?
To znaczy, ze dane testowe maja inna dystrybucje niz danych, ktore modelujesz i jest w nich cos wiecej. Stad dane testowe, ktore nie mialy nigdy stycznosci z danymi treningowymi
Czyli podsumowując, kiedy robię sobie podział i staram się dostroić ML, to prawie na pewno będzie to przekłamane, ponieważ jest to dopasowane tylko do 1 zbioru testowego?
Ta ksiazka tlumaczy dlaczego.