Wpis z mikrobloga

Mirki,
Czy znacie może jakiś program do robienia automatycznych sklejek ze zdjęć? Mam ich 729 (można trochę przyciąć ilość) do rozłożenia na tle o wymiarach 100x140 cm. Szukam w sieci, i chyba żaden program nie jest przygotowany na taki rozmach ()
#kiciochpyta #grafika
  • 13
@janki3l:
W irfanie masz "file > create contact sheet".
Powinno sobie poradzić z co najmniej setką zdjęć.
Jak nie z wszystkimi to po 100 i połącz w gimpie.
@janki3l:
Bo jesteś w trybie oglądania pojedynczego zdjęcia.
Uznałem za oczywiste że to w trybie thumbalist ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wchodzisz w niego albo skrótem albo file>thumbalist
białe

@janki3l:
Widocznie wcześniej nie zaznaczyłeś zdjęć jakie chcesz na wydruku.
Zgromadź je w jednym folderze i przed kliknięciem "create.." zaznacz wszystkie (ctra+a).
pożądanego

@janki3l:
To nie wiem.
Spróbowałem i działa. Na starym lapku bez problemu robi fotę wielkości 70 megapixeli z 222 plików.
Więc na normalnym pC ogarnie ci całość.
@deryt: jednak sytuacja opanowana. Wystarczyło zmienić liczbę kolumn i wierszy. Teraz jest sprawa taka, że jeśli zdjęcie jest węższe obok węższego to jest dużo większa przerwa, niż przy dwóch szerszych. Da się jakoś zrobić, aby odległość była ta sama, a co najwyżej te węższe były by bardziej zagęszczone?
Da się jakoś zrobić, aby odległość była ta sama, a co najwyżej te węższe były by bardziej zagęszczone?

@janki3l:
Nie sądzę.
To zakłada siatkę, wiec nie.
Ja bym dał je do jednego foldera na ftp na stronie www i zrobił w minutę php który je wyświetla z tą samą wysokością, a następnie skorzystał z programu do zdjęć stron www ( ͡° ͜ʖ ͡°)