Wpis z mikrobloga

#lakiernictwo

Mirki. Kupiłem se drzwi do auta tip top sprawne bez rdzy, ale jest inny odcień. Polerowałem pastą farecla i nic to nie zmieniło. Sądzę, że problem tkwi w bazie, a nie w wyblakłym klarze. Profilaktycznie też 1500 wodnym zmatowiłem klar i potem znowu polerka, ale poza tym, że nie ma rys, to kolor nadal do dupy.
Stwierdziłem, że pomaluję drzwi na nowo, ale...

Rozumiem, że muszę zjechać ściernym aż do podkładu, czy do samej bazy jak dojadę to też pasuje?
Papier 600 i jechane czy grubsza gradacja?
Jak zjadę to podkład mimo wszystko daję, nie ma że polecę bazę na to co już jest po odtłuszczeniu? xD
  • 4
@kosti9191: Nie musisz szlifować aż do podkładu wystarczy że zmatujesz stary lakier bezbarwny (p1200 zależy jaki kolor...) i na niego aplikować bazę jeżeli powierzchnia jest bez skaz. jeżeli kolor srebrny to bez cieniowania sąsiednich elementów pewnie się nie obędzie jeżeli ma być na tip top
@kosti9191: nie trzeba podkładu ale można, na stary lakier bezbarwny można kłaść bazę jeżeli element jest w dobrym stanie, podkład można zaaplikować punktowo na jakieś uszkodzenia albo jak przeszlifujesz się do starej bazy. Szlifujesz stary bezbarwny na to nowa baza i na koniec bezbarwny. https://jaktozrobilemwgarazu.pl/ na tej stronie masz wszystko na temat lakierowania