Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!
Pieczeń rzymska z jajkiem wielu ludziom kojarzy się bardzo mocno z wielkanocą, więc pomyślałam że to dobry czas w końcu się za nią zabrać. Wyszła świetnie, choć moim zdaniem najlepszą konsystencję osiąga na zimno, kiedy cała galaretka, która powstała podczas pieczenia się zetnie.

600g mielonej łopatki wieprzowej
100g boczku wędzonego w cieniutkich plastrach
100g cebuli
50g masła
4 jajka
15g łuski babki jajowatej
100ml wody
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżki koperku
Pieprz
Po łyżeczce: soli, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego

3 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać.
Keksówkę o wymiarach 11x21cm wyłożyć plastrami boczku.
Cebulę posiekać i usmażyć na maśle.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
1/2 masy wyłożyć do keksówki, uformować zagłębienie w którym ułożyć jajka. Przykryć pozostałą masą.

Piec 50 minut w 190°C.

Wystudzić.

Można jeść też na ciepło, jednak moim zdaniem na zimno smakuje lepiej :)

MAKRO:
1911kcal 168B 130T 10W
Porcja [1/4] :
477kcal 42B 32T 2W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw

Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! 
Pieczeń rzymska z jajkiem wielu ludziom kojarzy się b...

źródło: comment_WSiOMFWHycas0vP2OWsWTfzO2BPbPkDS.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
@chixi: Dzięki, to będzie mój dzisiejszy OMAD ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zamiana sosu Worcester na jasny sojowy dużo nie powinna zmienić? Bo ma zdecydowanie mniej węgli, wtedy się znajdzie miejsce jeszcze na jakieś warzywa :) No i będę robił bez łusek, dam znać czy się nie rozpada.
  • Odpowiedz