Aktywne Wpisy
Zazeraxim +25
Jakoś od dłuższego czasu boję się przemijalności. Także nachodzi mnie myśl, że to wszystko to jakaś #!$%@? fikcja. Jestem w 4 klasie liceum i czuje się wyalienowany. Czuję że nie pasuje do tego społeczeństwa. Mam już dosyć tych #!$%@? dzieci z tiktokow, dziecinnych sposobów zwracania na siebie uwagi. Z drugiej strony potrafię zamienić się w takiego dynamiczniaka i założyć na siebie ta maskę "spoko gościa" mimo, że wewnętrznie odczuwam pustke. Czasami wolę
Pieczeń rzymska z jajkiem wielu ludziom kojarzy się bardzo mocno z wielkanocą, więc pomyślałam że to dobry czas w końcu się za nią zabrać. Wyszła świetnie, choć moim zdaniem najlepszą konsystencję osiąga na zimno, kiedy cała galaretka, która powstała podczas pieczenia się zetnie.
600g mielonej łopatki wieprzowej
100g boczku wędzonego w cieniutkich plastrach
100g cebuli
50g masła
4 jajka
15g łuski babki jajowatej
100ml wody
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżki koperku
Pieprz
Po łyżeczce: soli, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego
3 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać.
Keksówkę o wymiarach 11x21cm wyłożyć plastrami boczku.
Cebulę posiekać i usmażyć na maśle.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
1/2 masy wyłożyć do keksówki, uformować zagłębienie w którym ułożyć jajka. Przykryć pozostałą masą.
Piec 50 minut w 190°C.
Wystudzić.
Można jeść też na ciepło, jednak moim zdaniem na zimno smakuje lepiej :)
MAKRO:
1911kcal 168B 130T 10W
Porcja [1/4] :
477kcal 42B 32T 2W
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
A tak to pewnie pominęłabym i dodała 1/2 wody :)
Gdzie wy mieszkacie, że jada się u was taką chabaninę?
@ShineLow albo zdolnego chińczyka, juz robią :D
Urodziłem się na mazowszu
Mieszkałem na pomorzu i mazurach.
Teraz mieszkam na kujawach
Nigdzie normalni ludzie nie wsadzają jajek na twardo do mięsa. Zwłaszcza do łopatki
A tak z ciekawości. Czemu zwłaszcza do łopatki?
Łopatka to żyła. Smalec i chrząstki.
Jak nie zmielisz to nie zjesz
Mam w rodzinie jednego rolnika który karmi zwierzęta tym co daje natura, a nie tucz przemysłowy.
Nawet zbożem i ziemniakami nie zmienisz anatomii i nie odczepisz wszystkich mięśni przednich nóg świni od łopatki. Wszystkie te zaczepy są ścięgnami i chrząstkami. Tak jak u człowieka.
Jeśli więc kupujesz mięso opisane jako łopatka i nie ma tam grama ścięgna
Mięso z chowu gospodarczego jak najbardziej zawsze na propsie i sama również takie kupuje jak mam okazję ale nie jestem w stanie pokryć 100% zapotrzebowania mojej kuchni w ten sposób i też nie ma w tym niczego do czego można się #!$%@?ć XD