Wpis z mikrobloga

@Majorooo macrium reflect potrzebujesz kompa z systemem windows oraz dwa wejścia sata na twój hdd i ssd lub tylko dwa wejścia sata plus clonezilla i pen usb
  • Odpowiedz
@balrog84: Zabrzmi to głupio biorąc pod uwagę, że 21 lat skończone, ale nigdy formata nie robiłem xD. A inny problem taki łatwiejszy do rozwiązania to, że nie mam na co zgrać wszystkich plików (głównie gry oczywiście), a backupu też jeszcze nie robiłem :) O ile w oczach rodziców jestem komputerowy czarodziej bo zresetuję router jak internet padnie, tak z trochę bardziej technicznych rzeczy jestem noga (°°
  • Odpowiedz
@Majorooo: Generalnie na Twoim miejscu spróbowałbym jednak z czystym systemem. Nie rób żadnego formata. Dysk HDD zostaw na razie w spokoju, nawet dla bezpieczeństwa go odepnij. Załatw nośnik z W10, odpal instalator i zainstaluj. To jest banalne. Wierz mi, że dużo prostsze niż klonowanie. Potem przenieś co tam potrzebujesz.

A jeżeli koniecznie chcesz klonować, to koledzy wyżej podpowiedzieli. Są programy które robią to w miarę automatycznie.
  • Odpowiedz
@Majorooo: formatowanie e dzisiejszych czasach polega na włożeniu płytki z windowsem lub pendrive’a i korzystając z wbudowanego instalatora wymazanie danych ze wskazanych partycji. Obejrzyj tutoriale na yt i zgraj do chmury niezbędne dane. System może po resecie się bootować ze złego dysku jeśli zainstalujesz go na ssd bez formatowania talerzowego.
  • Odpowiedz