Wpis z mikrobloga

Hej,
po 7 wspaniałych latach pracy na i5 2500K/ASRock P67 PRO3/1050 TI/8GB RAM/SSD przyszedł czas na zmianę całego zestawu. Zmiana podyktowana jest raczej kaprysem i chęcią zmiany, niż brakiem mocy, który był dla mnie wystarczający. 2500K & P67Pro był to duet idealny i legendarny, a także bardzo dobrze wyważony cenowo - to samo chce uzyskać przy nowym zestawie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Szukam zestawu do zastosowań uniwersalnych, który posłuży mi kolejne kilka dobrych lat, z późniejszą możliwością rozbudowy. Nie zależy mi na ledach, ani na wyglądzie podzespołów, tylko stabilnej i w miarę cichej pracy.

70% - normalna praca z internetem (maniak otwartych 30 kart w chrome i kilku innych rzeczy w tle)
20% - to gry (niedzielny gracz - CS 1.6, GO, Fifa, ewentualnie jakaś nowość bardziej do sprawdzenie fps i grafiki niż do samej gry.
10% - inne zaawansowane rzeczy, obróbka grafiki, streaming itp.

Budżet założony max. 2400zł

PROCESOR:
Ryzen 5 1600X, 3.6GHz czy jest sens dopłaty do Ryzen 5 2600? W tym wypadku chyba nie mam innej alternatywy?
Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012 dorzucam raczej na siłę z racji braku boxowego chłodzenia. W przyszłości przewiduje umiarkowane OC, chyba że coś lepszego w podobnej cenie?

PŁYTA:
MSI B450M BAZOOKA wydaje mi się być dobry rozwiązaniem, nie zależy mi na ledach i wyglądzie, tylko na stabilności i kompatybilności, oraz w przyszłości ze średnim OC. Jest sensu szukania czegoś innego?

PAMIĘĆ:
Patriot Viper 4, DDR4, 8 GB,3000MHz – tutaj chyba nie ma co narzekać w tej cenie. Ewentualnie czy jest sens dopłacać 30zł do HyperX Predator, DDR4, 8 GB,3000MHz, CL15?

KARTA GRAFICZNA:
MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB GDDR5 – biorę tylko z racji tego, że musi być jakaś grafika i jest to w miarę opłacalny model – dla mnie i tak to będzie świat jeśli chodzi o wydajność. Chodzi mi też po głowie kupno jakiejś używki kilku miesięcznej, aby przyoszczędzić.

DYSK:
-Crucial BX500 240GB
-Patriot Burst 240GB
-GoodRam IRDM 240GB
Najchętniej brałbym MX500 ale nie za tą cenę...

i tutaj pytanie do Was - czy warto pomyśleć jednak o dyskach M.2?
jedyny dysk, na który jeszcze mogę sobie pozwolić to Kingston A1000 240GB PCIe x2 NVMe, w którym podobają mi się prędkości, tylko jak to się ma do rzeczywistości? Czy faktycznie zobaczę różnice w codziennym zastosowaniu? Jak z trwałością takich dysków? Czasem dostępu? Warto względem tych dysków powyżej?

ZASILACZ:
SilentiumPC Vero L2 500W lub 600W – w miarę solidny, w mirę dobra cena. Zastanawiam się tylko czy warto dopłacać 30zł do wersji 600W jakaś lepsza alternatywa w tej cenie?

OBUDOWA:
SilentiumPC Signum SG1 Pure Black – schludna, ładna, przewiewna, tania - nie zależy mi na przeszkleniu czy oświetleniu bo i tak będzie stała w „korycie” jakaś równie ciekawa alternatywa w tych pieniądzach?

Jestem wstępnie w miarę przekonany co do tego zestawu, aczkolwiek chodzi mi po głowie jeszcze pomysł zmiany procesora i płyty na Intel Core i5-9400F zostawiając powyższe części.
Tylko czy w moim wypadku jest sens dopłacać do Intela?

Za wszystkie podpowiedzi i opinie będę bardzo wdzięczny ( ͡º ͜ʖ͡º)

#pcmasterrace #komputery #zestawkomputerowy #zestawkomputerowy #informatyka #pytanie #skladamkomputer #ryzen #intel
  • 17
@Wojtas87: Ach... a ja dalej na dokładnie tym samym duecie 2500K i p67 tylko z GTX970 ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ten duet przeżył już jeden zasilacz.

Mój komentarz to że budżet dość mały, spodziewałbym się wiekszej kwoty żeby ten legendarny zestaw przebić na równie dużo lat...
Sugerowałbym 16GB ramu, przyda się.
MX500, bo mam ze dwa i śmigają już tyle lat.
Dlaczego decydujesz się na Ryzena? Pentimu
@Wojtas87: nie bierz Ryzena z pierwszej generacji. Miałem 1800X w pracy, nie polecam. W kółko były problemy z kompatybilnością a to z RAMem (wybranym z QVL producenta płyty) a to potem ze znikaniem dysków na nowszym biosie.
@Jasak: straszna nostalgia do 2500k ;)
Nie chce podnosić budżetu, ponieważ nie wykorzystam mocy, już nie jaram się tak mocno fps i benczami jak dawniej ;)
wiem że 8gb ramu to na styk, dopiero w przyszłości dokupie kolejne 8.
Przede wszystkim z relacji cena/jakość, ciężko będzie mi złożyć coś równie wydajnego na intelu...
@keton22: @Wojtas87:

"Ryzen mi kiedyś nie działał, nie bierz Ryzena".

Argument nie do podważenia. Jeśli kupiłeś 1800X we wczesnym 2k17 to faktycznie mogłeś mieć problemy, zwłaszcza jeśli płyta leżała na starym BIOSie. OP ma w zestawie B450M więc BIOS ma aktualny na tyle, by nie było poważnych problemów z kompatybilnością.

Wracając do OPa

Ryzen 5 1600X, 3.6GHz czy jest sens dopłaty do Ryzen 5 2600? W tym wypadku chyba nie
@Wojtas87 Jeśli nie brakuje ci mocy to ja bym kasy nie wydawał. Dołóż tylko Ramu bo 8 GB na masę zakładek w przeglądarce to mało. 16 GB to optimum. I ssd jeśli nie masz.
@Amasugiru:
Rozsądna podpowiedz, i chyba tak zrobię, 2600 + ten ta MSI B450.
Czyli mówisz że faktycznie w tej cenie MSI będzie najlepiej wyglądała?
Jedynie spokoju nie daje mi dysk, bo skoro mam kupić jakiś 250gb na SATA czy to MX500 czy jakiś inny, to skoro w tej samej cenie, a nawet minimalnie niższej mam np. Patriot Scorch 256GB M.2 z prędkościami 1700/700 to dlaczego by go nie kupić?