Mirki, chciałem sobie zacząć mini przygodę z browarnictwem/piwowarstwem, chociaż tak naprawdę chciałbym poprostu pouprawiać trochę chmielu (lubię prace w ogrodzie). I do dziś myślałem że nasiona/sadzonki chmielu można kupić w każdym sklepie z nasionkami/sadzonkami chmielu xD Widziałem że ludzie an forach się wymieniali i sprowadzali z UK sadzonki, aż tak jest u nas z tym źle? Czy może jednak jestem słaby into google i nie umiem tego znaleźć?
Z tego co widziałem, to można u nas dostać tylko chmiel zwyczajny i japoński. O ile japoński jest chyba bardziej do ozdoby, to ponoć z zwyczajy daje jakiś plon który nadaje się do uwarzenia, prawda to?
Nie jestem koneserem piwa, nie chce kupować gotowego chmielu lub gotowych ekstraktów, chciałbym przejść tą ścieżkę od początku.
@371t3: Na alledrogo pojawiają się sadzonki odmianowe, warto poczekać aż się pojawią. Z chmielem jest trochę roboty i bez oprysków ciężko jest otrzymać zdrowy plon.
@371t3: a ile masz miejsca? Większość chmieli pnie się mocno w górę (do 5-6 m) - musi być przestrzeń, a także element po którym będzie się wspinać - drabina, brzoza, pal. itp. Jak chcesz coś niższego, to też są takie odmiany - z polskich to np. Lomik.
Sadzonki trudno dostać, oprócz IUNGu to nikt nie prowadzi regularnych szkółek z chmielami. Sztobry albo kłącza - akurat jest dobra pora żeby sobie coś
Z tego co widziałem, to można u nas dostać tylko chmiel zwyczajny i japoński. O ile japoński jest chyba bardziej do ozdoby, to ponoć z zwyczajy daje jakiś plon który nadaje się do uwarzenia, prawda to?
Nie jestem koneserem piwa, nie chce kupować gotowego chmielu lub gotowych ekstraktów, chciałbym przejść tą ścieżkę od początku.
Z góry dzięki i miłego dzionka życzę ʕ•ᴥ•ʔ
#piwowarstwo #browarnictwo #pytanie
a ile masz miejsca? Większość chmieli pnie się mocno w górę (do 5-6 m) - musi być przestrzeń, a także element po którym będzie się wspinać - drabina, brzoza, pal. itp.
Jak chcesz coś niższego, to też są takie odmiany - z polskich to np. Lomik.
Sadzonki trudno dostać, oprócz IUNGu to nikt nie prowadzi regularnych szkółek z chmielami. Sztobry albo kłącza - akurat jest dobra pora żeby sobie coś