Wpis z mikrobloga

Mireczki, czy ktoś z Was używa QJE QJ1830SC do zasilania TRX? W necie jest bardzo mało opinii o tym zasilaku a wydaje się być całkiem sensowną propozycją. A może jakieś inne propozycje? Potrzebuje prądu min. 22A.

Dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#krotkofalarstwo #cb #radio #elektronika
  • 17
  • Odpowiedz
@BuX666: Gdzieś na krótkofalarskim forum:

Nie polecam tego zasilacza, mam go od roku i są z nim same problemy. Wersja z wskaźnikami LCD. Wykonanie w środku chińskie. Prostownik Graetza na 30A wykonany z garści diod 3A łączonych równolegle.Dwa razy już mi się uszkodził, poszedł LM324. Uszkodził też 746pro. Brak jakichkolwiek zabezpieczeń przed wzrostem napięcia, puszcza od razu 30V na wyjście. Po chwili pracy włącza się w nim głośny wentylator, a
  • Odpowiedz
@dktr: Też to czytałem i właśnie mam mieszane uczucia... Problem jest taki że większość tanich zasilaczy nie ma zabezpieczeń przeciwprzepięciowych (,)
  • Odpowiedz
@BuX666: Zawsze możesz kupić takie coś:
https://www.aliexpress.com/item/DPS5020-Constant-Voltage-Current-Step-Down-Communication-Digital-Power-Supply-Converter-LCD-Module/32940718707.html Są też tańsze wersje z mniejszą wydajnością prądową.

Do tego transformator + obudowa i zasilacz jak się patrzy. Możesz sterować prądem,napięciem. Nawet można podłączyć do PC przez USB lub smartfona via bluetooth i patrzeć na wykresy.
Można dokupić do tego dedykowaną obudowę i wtedy nawet wygląda.
  • Odpowiedz