Wpis z mikrobloga

Mireczki od #komputery ( ͡º ͜ʖ͡º)
orientuje się czy da radę podmienić procesor I5-2410M na I7-3540M. TDP się zgadza. Gniazdo chyba też (chociaż jest niejasność bo wszędzie pisze, że wejdzie pod rPGA 988B a na #intel - nie ( _). Nie wiem też czy płyta główna (od #samsung RF-711) da radę
  • 19
@EaglePoland1 rozumiem że to socket pod laptopa? Więc tutaj może być bardzo ciężko z taką wymianą procka. Bo teoretycznie może jest możliwość czy wejdzie a praktycznie płyta główna i bios nie będą przyjmować procka. Jaki laptop to się poczyta jakie są możliwości wymiany procka
@EaglePoland1: teoretycznie procesory 3 generacji pasują pod ten socket tylko pytanie czy do tego laptopa z takim biosem. Bezpieczniej będzie wymienić na taką samą generację czyli 2. W tym modelu występowała wersja z czterema rdzeniami i7 2630QM. Może warto zainteresować się nią? Do tego trzeba by było na pewno wymienić zasilacz na mocniejszy. Z takim TDP powinno uciągnąć chłodzenie zwłaszcza, że ten laptop wychodził z takim prockiem fabrycznie.

Wzrost wydajności w
@johnnyMetalowy: Napisałem do #samsung z prośbą, które procesory będą prasowały pod płytę główną. Między czasie znalazłem też: http://www.cpu-upgrade.com/CPUs/Intel/Core_i5_Mobile/i5-2410M_(PGA).html z czego wychodzi że 100% dopasowany procek da jedynie niecałe 10% przyrostu (Core i5-2520M) ( ͡° ʖ̯ ͡°) co innego np. Core i7-2720QM (Przyrost około 89%) podobno też pasuje a jest wydajniejszy od .i7 2630QM.

Laptop do pracy w domu (programy projektowe + 2 monitory podłączone jednocześnie). Luźniej -
@johnnyMetalowy: Odpowiedz od Samsunga naprawdę mnie zaskoczyła (pozytywnie). W skórcie: ( ͡º ͜ʖ͡º)
Płyta główna w laptopie: Intel HM65
Procesory montowane w tym modelu:
Intel® Core™ i3 CPU 2310M (2.10 GHz, 3MB)
Intel® Core™ i5 CPU 2410M (2.30 GHz, 3MB)
Intel® Core™ i5 CPU 2520M (2.50 GHz, 3MB)
Intel® Core™ i7 CPU 2630QM (2.00 GHz, 4MB)
Intel® Core™ i7 CPU 2720QM (2.20 GHz, 6MB)
Kompatybilne procesory
@EaglePoland1: szedłbym w stronę pewniaka. Masz pewność, że będzie działał. A tak intel mówi, że ok możesz wsadzić ale bios na płycie głównej co innego mówi. Przykład na moim t420 teoretycznie w mój socket wchodzi 3 generacja inteli i dają radę żeby działać ale trzeba modyfikować bios, żeby sam komputer go widział. Te 13% wydajności to nie odczujesz już. Twój sprzęt dostanie kopa wydajnościowego tak czy siak :P
I tak chyba będzie najlepiej :)
A wspominałeś wyżej o wymianie zasilacza (2720QM ma 45W TDP - 10W więcej niż obecny). Teraz obecnie mam zasilacz 90W (4,74A 19V). Do tego modelu nie mogę znaleźć nic większego więc może to oznaczać tyle, że obecny zasilacz da radę?
Szukałem jeszcze laptopów z wbudowanym 2720QM i tu też mają różne zasilanie - od 90W do 120W

@EaglePoland1: to zapytaj się tych co sprzedają te laptopy o modele seryjne tych zasilaczy. Chodzi o konkretnie ten model laptopa co masz tylko że z mocniejszym prockiem. Jeżeli nie ma to najprawdopodobniej nie było innych. Jak Support tak ładnie Ci odpisał od samsunga to zapytaj się jeszcze o zasilacz