Aktywne Wpisy

kodecss +227
#zalesie #logikarozowychpaskow #bekazrozowychpaskow
Tylko moja różowa jest taka?
Mamy zmywarkę - w końcu.
No i ona to traktuje jakby to była jakiś czarna dziura
- naczyń można najebać ile się chce, jak się chce - potem się 1/3 nie domywa
- w przegrodzie na sztućce da talerze, a w przegrodzie na kubki da talerze jak sie jej trafi
- wraz z naczyniami wrzuca do zmywaki tony żarcia, nawet nie strzepuje resztek do
Tylko moja różowa jest taka?
Mamy zmywarkę - w końcu.
No i ona to traktuje jakby to była jakiś czarna dziura
- naczyń można najebać ile się chce, jak się chce - potem się 1/3 nie domywa
- w przegrodzie na sztućce da talerze, a w przegrodzie na kubki da talerze jak sie jej trafi
- wraz z naczyniami wrzuca do zmywaki tony żarcia, nawet nie strzepuje resztek do

wykop +83
Dzień dobry, Wykop!
Dzisiejszą aktualizację #wykopchangelog zaczynamy od tematu, na który chyba najbardziej czekaliście, nie będziemy więc trzymać Was dłużej w niepewności! W końcu możemy to powiedzieć:
1. Powiadomienia z obserwowanych tagów powróciły na Wykop. Znajdziecie je na górnej belce, po prawej stronie, oznaczone ikonką “#” - oczywiście, powiadomienie o nowej treści w tagu otrzymacie gdy spełnione zostaną dwa warunki: obserwujecie dany tag, no i oczywiście gdy w tagu pojawi się
Dzisiejszą aktualizację #wykopchangelog zaczynamy od tematu, na który chyba najbardziej czekaliście, nie będziemy więc trzymać Was dłużej w niepewności! W końcu możemy to powiedzieć:
1. Powiadomienia z obserwowanych tagów powróciły na Wykop. Znajdziecie je na górnej belce, po prawej stronie, oznaczone ikonką “#” - oczywiście, powiadomienie o nowej treści w tagu otrzymacie gdy spełnione zostaną dwa warunki: obserwujecie dany tag, no i oczywiście gdy w tagu pojawi się

A tu masz, proszę. W dodatku bardzo polubiłem ten język. Jest niesamowicie gęsty i więcej czasu się spędza myśląc i projektując, niż klepiąc w klawiaturę.
https://octo.sh/Gateway/Gateway/tree/master/src/sql/
@phoe: Przecież tam nie ma jakoś dużo tego SQLa, jakieś same proste SELECTy i INSERTy, poza tym brakuje foreign keys i nie ma migracji, jak Ty chcesz to utrzymywać?
CHECK (login ~ '^[a-zA-Z0-9]{3,}$'),CHECK (email ~ '^[A-Za-z0-9._%-]+@[A-Za-z0-9.-]+[.][A-Za-z]+$'));Z robieniem tego typu walidacji na bazie to się jeszcze nie spotkałem i nie wydaję mi się to dobrym pomysłem, nie da się napisać do tego testu jednostkowego,
W których miejscach brakuje FK?
Nie widzę problemu w testowaniu regexów jednostkowo - albo testuję te regexy lokalnie w kodzie aplikacyjnym (przez co niestety duplikuję kod), albo łączę się z postgresem i wołam
SELECT 'asdfg' ~ '^[a-zA-Z0-9]{3,}$'.A ok jest są tam
REFERENCES, patrzyłem tylko poFOREIGN KEYCzyli na poziomie aplikacji masz zrobione jeszcze raz te walidacje i tam napisane testy? To w sumie po co jeszcze ta walidacja na bazie?
Walidacja w bazie jest po to, żeby uniknąć wejścia niepoprawnych danych do bazy. Wychodzę z założenia, że aplikacja aplikacją, ale baza danych ma trzymać fason sama z siebie i chronić się przed próbą wsadzenia do niej niepoprawnych danych. Jeśli baza wpuściła do siebie niepoprawne dane, to
Jest też sporo sytuacji kiedy jakiś zbiór danych jest niepoprawny - żeby to sprawdzić zamierzasz robić skomplikowane procedury i triggery w bazie czy uznasz że to już będziesz sprawdzał w aplikacji?
Jeśli okaże się to nie do przejścia, a triggery będą zbyt skomplikowane - trudno, przejdę wtedy na walidację w aplikacji.
Lisp jest na raz prosty i skomplikowany ( ͡° ͜ʖ ͡°), bo podstawowe zasady ma bardzo proste, i na podstawie tych zasad skonstruowano różne dialekty - niektóre,