Aktywne Wpisy
R2D2_z_Sosnowca +205
Słyszałem, że nie powinienem wrzucać tu zdjęć dzieci bo „to nie forum dla matek” dlatego wrzucam. Sorka ale słaby jestem w dominujących pato-trędach z mirko a jedyne co potrafię to chodzić z tym gościem po parkach. Dlatego dziś Hop Lake Park, Middlebury #connecticut #r2d2zwiedza #natura
BezDobry +247
Dzień bez promocji patologii to dzień stracony ¯_(ツ)_/¯
#kultura #telewizja #tvn #stanowski #heheszki #bekazlibka #bekazlewactwa
#kultura #telewizja #tvn #stanowski #heheszki #bekazlibka #bekazlewactwa
Wetyweria jest rośliną z rodziny trawiastych i jest to najzwyczajniej trawa, która potrafi sobie rosnąć na wysokość wykopka posiadającego mityczne 1,8m wzrostu #pdk.
Już w zamierzchłych czasach ludzkości wetyweria była używana do odprawiania magi, czarów, czy to do zastosowań leczniczych i aromatycznych.
Z korzenia tej rośliny uzyskuję się absoluty, ekstrakty, ogólnie ciecz za pomocą procesu destylacji.
Najfajniejsze w uzyskanym zapachu jest to, że potrafi pachnieć korzennie, słodko, ziemisto, cytrusowo i w zależności od kompozycji, potrafi skierować ją w bardziej łagodną, bądź szorstką stronę.
W Essenzie jest ona bardziej wygładzona, schowana w tle.
Nie jest szorstka i nadaję kompozycji powiewu świeżości z odrobiną cytrusowo-korzennego sznytu.
Z pewnością każdy z Was kojarzy klasyczne ADG, więc sobie wyobraźcie, że tutaj wetyweria sprawia, że perfumy nie stają się aż tak morskie co mnie osobiście zawsze męczyło w klasyku.
Z kolei Grey Vetiwer oferuję nam bardziej szorstką, kwaśną wersje tejże rośliny w otwarciu.
Jest bardziej rześko i czuć taką lekką, paczulową ziemistość.
Gdyby nie całościowa kompozycja, która według mnie w sposób świetny została przemyślana tak, aby perfumy szły takim fordowskim, eleganckim torem, to mógłbym rzecz, że byłbym bardzo zaskoczony stworzeniem tych perfum i wypuszczeniem ich pod marką Toma Forda.
Niestety nie mam trzeciego flakonu który bardzo chciałem przedstawić na zdjęciu, ale z miłą chęcią przeciwstawił bym również tym dwóm świetnym zapachom Guerlain - Vetiwer.
W mojej opinii Guerlian jest idealnym przykładem jak stworzyć perfumy, które będą przesiąknięte do cna wetywerią, ale nie będzie to ujęte w sposób ekstremalny, tylko zbalansowany, nieodstraszający większości nosów.
Idealny balans w świeżości, elegancji i ujęciu tematu jak pachnie wetyweria, a przy tym wszystkim normalna, niska cena i chyba jeszcze w tym roku zagości u mnie na perfumowej półce.
Może się wydawać, że składnik ten jest używany tylko w świeżych perfumach, ale zaprzeczeniem tej tezy jest Lalique - Encre Noir, gdzie dla mnie wetyweria dodaję kompozycji szorstkości, ale szorstkości która ma dodać korzennego pazura bez elementów świeżości.
To chyba tyle i nie pozostało nam nic więcej, jak tylko czekać na cieplejsze dni i cieszyć się świeżymi zapachami :)
#perfumy #zainteresowania #scentlife
Absolutnie mnie to nie dziwi :)
@robvan
Prawda, jest to polaryzujący zapach i o jego zbalansowaniu pisałem w kontekście kogoś, kto lubi wetywerie, bo zazwyczaj będą to podobne reakcje jak napisałeś.
Może chciały poczuć go jeszcze raz, bo nigdy nie miały okazji obcować z podobnym zapachem :D
Niestety nie znam :(
@celuch1920
Mnie kardamon z perfumach pociąga, wetyweria już niezbyt :P
jak na skladnik ktory Ci nie do konca lezy to ladnie go rozpisales ;p
Chyba tak, bardzo wdzięczny składnik :)
Przy wsparciu ogólnodostępnej wiedzy, to i głupek może zostać doktorem xD
Ciebie to grejpfruty kręci xD
No to kup sobie w końcu BdC!
Ja swojego BdC wystawiłem na OLX w trochę dużej cenie ze względu na początkowy wypust (uwierz mi, że na mnie ma to cholerstwo bardzo, bardzo dobre parametry szczególnie w trwałości) i Giggsy też mi mówił, że dwa strzały na jego dziewczyny ręce zostawiały solidny ogon :D
Jak nie pójdą to nic się nie stanie, bo są świetne :P
4 stówy za 40ml + żel Guerlain 75ml xD
ohui.jpg xD
To jest celowe działanie, dlatego nigdy takich moich ogłoszeń nie wrzucam nigdzie, bo kupi tego Chanela tylko ten, kto będzie absolutnie zdeterminowany do jego kupna - bo będzie wiedział co kupuję :D
A żel za friko, bo mi leży xD