Wpis z mikrobloga

@univac: witam Pana serdecznie kontaktuje sie z Panem poniewaz widzr ze ma Pan spore pojecie odnoscie piecy na pellet jako ze tez taki posiadam chcial bym prosic o pomoc w wyregulowaniu go aby pracowal ekonomicznue a zarazem wydajnie sam probowalem go skalibrowac lecz nie wychodzi mi to za dobrze ciagle mam problem z zuzlem na palniku oraz wydaje mj ske ze jak na jeden sezon mam za duzo rozpalen
  • 19
  • Odpowiedz
oraz pomimo temperatury zadanej na mieszacz jeden oraz mieszacz dwa temperatura na nich potrafiła podejsc do gory nawet o 11 stopni niestety na zdj tego nie widac bo teraz spadla
  • Odpowiedz
  • 0
@Nadpobudliwy75 i ile Tobie spala, jak czesto się rozpala? Ogólnie jak dom nieocieplony to wciągnie dużo pelletu, nie znam tego sterownika ale chyba pid uzywasz, pobaw się na ręcznych ustawieniach np podawanie nadmuch nie wiem za bardzo jak dobrze palic na grzejnikach, na podłogowce fajnie bo ją nagrzeje i piec se wylacza na 10 godzin, piecami na pellet tak się pali bo w podtrzymaniu tym nie idzie palić jak groszkiem ,
  • Odpowiedz
Srednio 3worki dziennie. od poczatku sezonu mam niecale 1000rozpalen i chodz nie wiem co to PID sadze ze moj piec to ma poniewaz jest to nowa instalacja i z zapewnien servisu pierwsza klasa. Dzis probowalem zastosowac tryb fuzzylogic lecz zadane temperatury byly sporo wieksze po czym przeszedlem spowrotem na standard
  • Odpowiedz
Jesli orietuje sie pan czym sa te histezy 1 ,2 orax histeza kotla i mogl by mi pomoc to zrozumiec mysle ze juz metoda prob i bledow jakos to spróbował sb wyregulowac bo na Pana starszej dyskusji pisal Pan ze szybko sprzet sie zuzyje jesli bd zbyt duzo rozpalen a nie plynne mieszanie wody miedzy grzejnikami a kotlem i nie wiem czy mial pan na mysli grzalke czy caly palnik lecz brzmialo
  • Odpowiedz
  • 0
@Nadpobudliwy75 chodziło mi o grzałkę szybko się zużyje, jeśli chodzi o płomień ma być żółty i nie poszarpany na końcu, jeśli jest poszarpany zmniejsz nadmuch jeśli kopci i jest pomarańczowy to zwiększ, reguluj i obserwuj, jeśli chodzi o zuzel to jeszcze kwestia pelletu, jeśli spieki są bardzo twarde i zapycha palnik to możliwe że dupny pellet, musi spalać się na pył u nie zawalać palnika, ciężko mi się odnieść jeśli chodzi
  • Odpowiedz