Wpis z mikrobloga

Wykopki, co bardziej opłaca się kupić? Dysk ssd 1tb za 500zl z odczytem i zapisem na poziomie 500mb/s, czy moze mniejszy dysk 512gb też ssd ale z odczytem 3gb/s i zapisem 1,5gb/s z podobną ceną? Jest jakas roznica w codziennych czynnosciach, grach, plikach ? Jaki wyzszy konfort jest uzywania tego drugiego dysku w porownianiu z pierwszym? hdd już nigdy w życiu nie kupie, dla mnie to nienormalne że w laptopie po lekkim uderzeniu pęka głowica w dysku, już 3 dyski wymieniłem w tym gównie i nigdy nie bede kupowal hdd juz, szczegolnie toshiby z ktorej psuly mi sie nie tylko dyski twarde ale tez karty sd? #technologia #pcmasterrace #dyski #elektronika #ssd #hdd #laptopy
  • 6
  • Odpowiedz
@Ciemny7: zależy co robisz. Do przeglądania internetu i gierek to nie będzie dużej różnicy. Jak pracujesz z dużą ilością małych plików albo generalnie twoja aktywność mocno obciąża dysk to lepszy NVME.

NVME to nie tylko większe transfery liniowe, które przy większości czynności nie mają dużego znaczenia, a niższy czas dostępu lepsza wielowątkowość w dostępie do danych etc.
  • Odpowiedz
@Ciemny7: Co HDD, przynajmniej jako dysk systemowy, to się zgadzam w 100%.

Odnośnie pytania, to zależy jaki masz sprzęt i co chcesz robić. Jak nie masz bardzo szybkiego procka, który i tak nie wykorzysta w pełni możliwości tego szybszego dysku, to lepiej kupić dysk o większej pojemności. Do gier powinien wystarczyć, i to spokojnie. Ale jak chcesz np. edytować wideo i masz co najmniej 8 rdzeniowego potwora CPU, bardzo wydajną
  • Odpowiedz
@Ciemny7: Wszystko zależy czego bardziej potrzebujesz, b. dużej prędkości czy tylko dużej prędkości i miejsca. Jeśli przewidujesz, że zapełnisz bez problemu ten 1TB, np. chcesz instalować naraz więcej gier po kilkadziesiąt GB, to powinieneś go wziąć.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Ciemny7: w codziennym użytkowaniu nie da się zauważyć różnicy pomiędzy SSD SATA a NVMe. Bierz 1TB. Ja posiadam 860 EVO na M.2 i więcej nic. W zapisie 1TB SATA może być szybszy, niż 500GB NVMe, ponieważ zawsze będzie utrzymał 500MB/s, a przy 500GB może on spaść do 300MB/s. Powodem tego jest szybsze zapełnianie bufora SLC, a także mniejsza ilość chipów pamięci, co pomniejsza liczbę wykorzystanych kanałów kontrolera. To drugie można
  • Odpowiedz
@Ciemny7: ostatnio mialem podobne rozkminy, mam dysk 256GB 500/500 czy cos takiego ale nagrzalem sie na nvme bo port na plycie jest...poszedl tutaj intel 3200/2100. Jaki efekt? No dupy nie urywa, myslalem ze windows wypie...z obudowy podczas uruchamiania czy cos a tutaj nic lepiej od starego macbooka z 2012 roku
Tak ze dla mnie ch...warte i nie ma sensu kasy pchac do codziennego uzytkowania.
  • Odpowiedz