Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich spod tagu #rolki Przymierzam się do zakupu rolek do 250zł (nie jeździłem dobre 8 lat, szukam czegoś do jazdy rekreacyjnej), poczytałem trochę wpisów pod tagiem, FAQ i pojechałem przymierzyć polecany tam model z Martes. Nasunęło mi się kilka pytań:
1. Czy dla "początkującego" rozmieszczenie kółek nie jest zbyt bliskie? (mniejsza stabilność)
2. Co myślicie o braku hamulca? W starym modelu go miałem ale szczerze to rzadko go używałem, starałem się po prostu wytracać prędkość, a przy nagłych sytuacjach kończyło się na krzakach ( ͡º ͜ʖ͡º)
3. Mam podobny problem jak ktoś niżej opisywał, czyli po założeniu rolek mogę włożyć palec między skorupę a buta, ale rolki wydają się dość stabilne mimo to. Niestety nie ma mniejszych rozmiarów niż 43, więc nie miałem okazji przetestować na 42. Ale w sumie nie wiem jak potężną girę bym musiał mieć w tamtym miejscu, żeby nie móc włożyć palca. Może to normalne w tym modelu?
4. Po założeniu i stanięciu na płaskim okazało się, że kółka są nierówno ustawione, trzy tylne były na ziemi, zaś przednie wisiało sobie w powietrzu ciut nad ziemią. Da się to jakoś wyregulować imbusem czy to jakiś super nowoczesny system? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Chyba tyle, zajawka wróciła, pogoda dopisuje i chciałbym jak najszybciej zacząć sezon.
  • 21
  • Odpowiedz
@xpro:

1. Czy dla "początkującego" rozmieszczenie kółek nie jest zbyt bliskie? (mniejsza stabilność)

Nie. O ile nie masz rockera (takiego prawdziwego, typu 76-80-80-76 albo 72-80-80-72) to stabilność rolek 4x80 w osi przód tył będzie bardzo dobra - dużo, dużo lepsza niż na
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar:
W obu. Z czego w drugim jeszcze tylne było ciut nad ziemią i teoretycznie była taka "bujawka" na dwóch kółkach. Pojadę jeszcze w poniedziałek raz przymierzyć na spokojnie i może wezmę inną parę, bo wczoraj się trochę spieszyłem. Ale tak czy siak będę brał przez neta bo w sklepie są za 299, dlatego pytam czy gdybym dostał taką konfigurację to jest szansa że się jakoś wyrobiczy od razu zwrot
  • Odpowiedz
@xpro: Wspomniana "bujawka" to tzw. rocker, i coś generalnie przydatnego, jeśli praktykujesz slalom. Może to łatwo zniwelować w razie czego - dać te większe na przód i tył, a mniejsze do środka. Wtedy nie będzie bujać, i te z przodu/tyłu wytrą się bardzo szybko, co wyrówna Ci rolki.

Pamiętać też trzeba o tym, że koło przednie i tylne naturalnie się bardziej wyciera. Aby temu zaradzić stosuje się rotację kół (przekłada
  • Odpowiedz
@maciekgwo:
O właśnie, o to mi chodziło, może to z tą jedną gdzie tylko przednia była wyżej, było coś nie tak, ale w tej drugiej było dokładnie tak jak to jest widoczne na zdjęciu, a sam nie zwróciłem uwagi na rozmieszczenie kółek góra/dół, ale na fotce widać to idealnie. Trochę dziwne, że w rolkach za niecałe 200zł narzucają z góry full rockera, gdzie jedyną możliwością byłoby chyba wstawienie dwóch mniejszych
  • Odpowiedz
@maciekgwo: @xpro: @GaiusBaltar: w moich rolka z Martesu jest to samo. Jak stoję to tylko dwa środkowe kółka dotykają ziemii bo są po prostu niżej zamocowane.
Zauważyłem to od początku ale myślałem, że to normalne i tak ma być. Wciąż jednak jeszcze w nich nie jeździłem bo zastanawiam się czy ich nie oddać i teraz to już w ogóle nie wiem co robić. :d
  • Odpowiedz
Wciąż jednak jeszcze w nich nie jeździłem bo zastanawiam się czy ich nie oddać i teraz to już w ogóle nie wiem co robić.

@Skyler: Oddać i kupić normalne. Na co komu banan.
  • Odpowiedz
Może slalom mu się spodoba? Są tu też tacy, co robią 30km na bananie.

@GaiusBaltar: Świetny pomysł, koleś ledwie jarzy, że kupił rolki a ty go na slalomy wsadzasz. A reszta nawet nie komentuję, po co sobie robić na złość. xD
  • Odpowiedz