Wpis z mikrobloga

Pytanie do wykopowych informatyków - co może powodować ograniczenie przepustowości łącza na PC? Z internetem jest wszystko ok, bo na laptopie mam ~8 mb/s, a na PC w speedteście nawet do 1 mb/s nie dochodzi. Wirus? Skanuję od pięciu godzin Kasperskim i nic.
  • 13
  • Odpowiedz
@kapsko: a spróbuj wyłączyć wszystkie inne sprzęty, żeby tylko PC było podłączone do routera. I wtedy sprawdź. Wiem, że to głupie i bez podstaw merytorycznych, ale kumpel miał identyczną sytuację. A jak się drugiego kompa wyłączyło, to śmigało
  • Odpowiedz
@kapsko: Z tego co widzę, to ewidentnie za długi kabel, dane mogą się gdzieś gubić po drodze, zwłaszcza, jak masz np. jakieś zgięcia/kabel jest zwinięty, albo po prostu źle ułożony. Spróbuj skrócić kabel, tylko nie zapomnij najpierw odłączyć kompa od sieci. Potem starczy to skleić taśmą izolacyjną i powinno być ok. Tak myślę, że z 3-4cm powinieneś go skrócić, mniej więcej na środku (z raportów publikowanych dla IT Bussines wynika, że
  • Odpowiedz
@kapsko: Lapek z routerem łączy się po wifi? Jeżeli tak to może być: płyta główna w komputerze, sieciówka w komputerze, sieciówka w routerze, kabel, sterowniki/windows. Wyeliminuj sterowniki odpaleniem jakiegoś LiveCD (np. Ubuntu), zmień kabel i sprawdź czy obecny dobrze wchodzi w gniazda.
  • Odpowiedz