Wpis z mikrobloga

#prawo #kiciochpyta #pytanie #fotografia
Czy obiektyw w którym znalazłem paprocha nie do wyjecia łapie się na rękojmię? Kupiłem go w listopadzie i zalozmy, że podpiąłem go dopiero teraz i widać tego paprocha na zdjęciach generalnie.
Jaka jest szansa, że od razu dostanę zwrot hajsu a nie propozycje wymiany obiektywu na nowy? Naprawianie mnie nie interesuje.
  • 9
  • Odpowiedz
@Momenty_Uchwycone jeśli stanowi o wadzie produktu to reklamuj. Co do zwrotu, jeśli jest to pierwsza reklamacja z tytułu rękojmi, a zwrot kasy jest "nieopłacalny" dla sprzedawcy, to nie musi on na niego przystać pod warunkiem niezwłocznej wymiany lub naprawy, ale próbować zawsze możesz.
  • Odpowiedz
@Momenty_Uchwycone tzn. bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta, bez zbędnej zwłoki w realizacji reklamacji. Termin "niezwłocznie" i "bez nadmiernych niedogodności" nie został niestety sprecyzowany i trzeba traktować go indywidualnie przy każdej reklamacji. Sprzedawca ma 14 dni kalendarzowych na poinformowanie konsumenta o uznaniu bądź odrzuceniu reklamacji. Po 14 dniach (jeśli ją uznał bądź nie ustosunkował się do niej) możesz wezwać sprzedawcę do realizacji reklamacji np. w ciągu 5dni.
  • Odpowiedz