Wpis z mikrobloga

Za miesiąc kończę 19 lat
Nie mam planu na przyszłość, nie mam oszczędności, wykształcenia też mieć nie będę, mam za to ciągły strach, ból i stres które tłumię w różny sposób. Czy nie powinienem już być trochę bardziej ogarnięty życiowo?
#pytanie #zalesie #przegryw
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mocny_kfas: 19 lat i już emeryt jprdl. To zdobądź wykrztalcenie, jak zrobisz ten pierwszy krok to znajdź pracę lub otwórz własny biznes z czasem i rozsądnym wydawaniem kasy będziesz miał oszczędności. A strach ból i cierpienie będziesz przeżywał do końca swojego istnienia tylko czy jest sens.
  • Odpowiedz
@mocny_kfas: jeśli przeszkadza Ci obecny stan, to ubzduraj sobie jakiś cel który by Cie zadowolił. Jeśli nie wyjdzie, to najwyżej ktoś tam się pośmieje z Ciebie - i tyle. Świat się nie zawali, a ludzie będą złośliwi niezależnie czy Ci wychodzi w życiu czy nie - łatwiej jest nauczyć się to olewać i robić swoje.

Zacznij od jakiś małych rzeczy, na początku potrzebne są jakiekolwiek sukcesy. Śmiesznie zabrzmi, ale lepsze to niż nic - od największych bzdur, np - jeśli masz gdzie spać to codziennie ściel łóżko. Codziennie myj zęby. Później dorzuć do tej rutyny cokolwiek, np jedną pompkę, albo 2 skłony - tak naprawdę to bez znaczenia co - bo energię i motywację będziesz czerpać ze swojej konsekwencji, a nie z czynności które wykonujesz.

Jak już będziesz umiał czerpać satysfakcję ze swojego dokonania ("od 3 tygodni CODZIENNIE pościeliłem łóżko! ha! to lepiej niż wcześniej!") możesz zacząć szukać dalej w życiu tego co będzie Cie realizowało.
  • Odpowiedz
@mocny_kfas: skąd masz mieć oszczędności w wieku 19 lat? XD
Ciesz się życiem póki możesz bo jedno jest, a jak codzienna robota Cię już wciągnie to zostaniesz w tym stanie na kilka lat przynajmniej.
  • Odpowiedz