Mam od lutego zajmować się domem, właściciel wyjechał za granicę i chce by ktoś tam przebywał, 180m2, dom jest nieocieplony i ma stare drewniane okna, ogrzewany jest centralnym, woda z bojlera. W domu jest zimno, nieszczelne okna których jest 32 szt a że są podwójne to jest łącznie 64 szt. Z większości okien wieje zimne powietrze. Na piecu centralnym jest 40-50 st a w chacie max 16 stopni, przy mrozach rano temperatura sięga 10 stopnie. Można sobie dupsko odmrozić. Spałem tam przez dwa weekendy i powiem średnio mi się to podoba. Plusy to dobra lokalizacja, brak opłat za media ale ta temperatura zwłaszcza rano to jakiś survival.
Piec w kotłowni jest nowy (kupiony w sierpniu), niestety bez podajnika i trzeba latać co kilka godzin dokładać, najgorzej w nocy bo jak załaduje sie piec na wieczór (22:00) to rano (7:00) jest już wypalone. Rozpalałem od góry i żar utrzymuje się przez ok 6h. Szyber jest otwarty na full i czytałem żeby go raczej na 1/2 nie ustawiać, chyba że tylko na noc ?
Na parterze i pierwszym piętrze są kominki do palenia drewnem jednak po rozpaleniu jest ciepło tylko w ich obrębie.
Nie chcę inwestować jakichś dużych pieniędzy w to miejsce jednak myślę, żeby kupić taką taśmę uszczelniającą na okna i drzwi a pod parapety i szczeliny między okno a szybę dać przezroczysty silikon. Właściciel mówi, że mogę robić co mi się podoba i może nawet pokryć koszty materiału. Pytanie czy to ma jakiś sens czy dać sobie spokój?
@Chory_Wegorz: nie wiem co za piec ale u mnie w domu zawsze bylo tak ze jak sie chcialo podbic temp to dolne drzwiczki sie uchylalo a tam gdzie komin otwieralo calkiem. Jak chcielismy utrzymac ogien cala noc to drzwiczki pozamykac a komin na 1/2 otwarty
@Irekpodeszwa: spróbuje w ten weekend jedną noc zrobić na 1/2 i zobaczę czy do rana się utrzyma żar. Z podbiciem temperatury nie ma problemu gorzej z jej utrzymaniem.
@Chory_Wegorz: ja tam lubie jak troche chłodniej jest. W nocy mam uchylone okno na centymetr i zakręcony kaloryfer. Kołdra grubsza i się fajnie śpi. A co do wstawania to faktycznie się mniej chce ale ja tylko się ubieram jem i ide do pracy. Ja całe życie w bloku to chciałbym sobie tak przy kominku posiedziec
@Chory_Wegorz: 180m2 i 32 okna? Mieszkasz w szklarni? Jeżeli wieje od okien to ich uszczelnienie powinno być priorytetem. Jak się z nimi rozprawisz to prawdopodobnie nie będziesz musiał kombinować z paleniem.
@Chory_Wegorz: Jeżeli skrzydło okienne liczysz jako okno to zaczyna mieć to sens. Taśma do uszczelniania okien powinna być na pierwszy rzut najlepszym rozwiązaniem. Następnie pewnie parapety, pewnie góra i dół. Ale jeżeli nie płacisz za opał tylko zależy ci na tym aby osiągnąć temperaturę do życia to już być może po pierwszym etapie osiągniesz cel.
@Chory_Wegorz #!$%@? twardego drzewa typu buk dąb lub grab na noc jakieś duże kawałki okraglaki i to na stojąco i taki protip nie wrzucaj za często popiołu bo w nim fajnie żar się trzyma
Mam od lutego zajmować się domem, właściciel wyjechał za granicę i chce by ktoś tam przebywał, 180m2, dom jest nieocieplony i ma stare drewniane okna, ogrzewany jest centralnym, woda z bojlera. W domu jest zimno, nieszczelne okna których jest 32 szt a że są podwójne to jest łącznie 64 szt. Z większości okien wieje zimne powietrze. Na piecu centralnym jest 40-50 st a w chacie max 16 stopni, przy mrozach rano temperatura sięga 10 stopnie. Można sobie dupsko odmrozić. Spałem tam przez dwa weekendy i powiem średnio mi się to podoba. Plusy to dobra lokalizacja, brak opłat za media ale ta temperatura zwłaszcza rano to jakiś survival.
Piec w kotłowni jest nowy (kupiony w sierpniu), niestety bez podajnika i trzeba latać co kilka godzin dokładać, najgorzej w nocy bo jak załaduje sie piec na wieczór (22:00) to rano (7:00) jest już wypalone. Rozpalałem od góry i żar utrzymuje się przez ok 6h. Szyber jest otwarty na full i czytałem żeby go raczej na 1/2 nie ustawiać, chyba że tylko na noc ?
Na parterze i pierwszym piętrze są kominki do palenia drewnem jednak po rozpaleniu jest ciepło tylko w ich obrębie.
Nie chcę inwestować jakichś dużych pieniędzy w to miejsce jednak myślę, żeby kupić taką taśmę uszczelniającą na okna i drzwi a pod parapety i szczeliny między okno a szybę dać przezroczysty silikon. Właściciel mówi, że mogę robić co mi się podoba i może nawet pokryć koszty materiału. Pytanie czy to ma jakiś sens czy dać sobie spokój?
#okna #usterka #fucha #budowlanka #pytanie #remontujzwykopem
tam gdzie komin otwieralo calkiem. Jak chcielismy utrzymac ogien cala noc to drzwiczki pozamykac a komin na 1/2 otwarty