Wpis z mikrobloga

Nie chcę spać plotek ale według nieoficjalnych danych od jednego z pracowników szpitala akademickiego w Gdańsku prezydent Adamowicz nie zyje, a z podaniem informacji do wiadomości publicznej czekają aż jego żona wróci do Polski. Mam ogromną nadzieję że informacja nieprawdziwa. Pozostało czekać na oficjalny komunikat.
#gdansk #adamowicz
  • 14
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że będą wybory, jeżeli do wyborów pozostaje mało czasu to wtedy ewentualnie rada może powołać zastępce który będzie pełnił obowiązki prezydenta. Tutaj mamy do czynienia ze zgoła inną sytuacją, gdzie jest można powiedzieć świeżo po wyborach. Więc rada nie zgodzi się na wybór prezydenta. Co doprowadzi do kolejnych wyborów w GD. Więc nowym prezydentem zostanie najpewniej Płażyński/Wałęsa
Garść informacji :
Mandat prezydenta miasta wygasa w przypadku orzeczenia niezdolności do pracy, niezdolności do samodzielnej egzystencji lub śmierci.

W przypadku wygaśnięcia mandatu przed upływem kadencji przeprowadza się przedterminowe wybory. Wygaśnięcie mandatu wójta przed upływem kadencji jest równoznaczne z odwołaniem jego zastępcy lub zastępców.

Wygaśnięcie
  • Odpowiedz