Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@TOP___BK: dokładnie, jedne z moich ulubionych :) masz doświadczenie z jasnymi piwami na tych drożdżach? Zasyp byle jaki, 10%brown, 10% pszeniczny, 10% płatki owsiane, 5% carafa I special , reszta pale ale. Chmiel Iunga na 29 ibu.
@rdsx: powinno stosować się gęstwę z jasnego piwa do ciemnego. Przy działaniu odwrotnym mogą pojawić się niepożądane posmaki. U mnie gęstwa stoi w słoiku max 3 dni, po 2 tygodniach bym ich nie używał. Fermentacja to kluczowy etap produkcji piwa, świeże, rozbujane drożdże robią najlepsze piwa.

@dakcts: zbierane z dna fermentora. Dnem łyżki zgarniałem wierzchnią warstwę gęstwy (była mocno zbita co ułatwiało sprawę) a następnie wymieszałem to z pozostałym piwem
10%brown


@bonifacy_pankracy: słodki jezu, u mnie przy 4% ten słód zdominował piwo :D dawaj znać jak wyszło. a doświadczenia z jasnymi piwerkami na fm13 nie mam, ja robie tylko ciemne xD a tak serio to w whisky stout niesamowicie podbił słodowość - petarda.