Wpis z mikrobloga

#programowanie jakie klawiatury do pisania polecacie? Cenicie sobie komfort uzytkowania? Czy piszecie kod na klawiaturach za 15 zl z marketu?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy piszecie kod na klawiaturach za 15 zl z marketu?

W biurze mam klawiaturę Apple'a, czyli bardzo niski skok klawisza, układ "równy", czyli nie ergonomiczna.
W domu mam ergonomiczną Microsoftu (czyli "powyginaną" :P), dość wysoki skok klawisza.

Czyli praktycznie przeciwieństwa.
  • Odpowiedz
@zakopiak: cale zycie na "rownej" klawiaturze, jakies ergonomiczne na pewno odpadaja, pewno nie bylbym w stanie patrzec bez podgladania, a co rozumiesz przez "mniej sily na pisanie"?
  • Odpowiedz
@htfhere: Siły fizycznej. Jednak pisząc na obu klawiaturach na zmianę, czuje różnicę. Na niskiej klawiaturze w sumie wystarczy położyć palec, a taką z wysokim skokiem jednak trzeba nacisnąć.

pewno nie bylbym w stanie patrzec bez podgladania

@htfhere: Rozumiem, że chodziło Ci o pisanie bez podglądania. ;-) Też się nad tym zastanawiałem, ale bardzo szybko się przyzwyczaiłem, gdy przesiadłem się ze zwykłej klawiatury na ergonomiczną. Magicznie jednak wszystkie klawisze są
  • Odpowiedz
@6a6b6c: burżuj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@htfhere: ma być wygodnie, ma być przyjemnie, pół życia zmarnujesz klepiąc w klawiaturę :D Klawiatura apple jest ok, szału nie ma ale klawiatury a'la laptop wygodniejszej od tej nie miałem (model z wbudowanym akumulatorem). W domu piszę na novatouch, czasem na ibm model m. Ten ergo m$ 4000 jest tandetny, nie warty tych pieniędzy, sculpt też tak sobie.
  • Odpowiedz
@htfhere: Taka. Jest znacznie wygodniejsza niż poprzedni model z akumulatorkami. Jak ktoś lubi takie klawiatury to jest ok. Choć drogo. Domyślnie dorzucają taką do iMaca 2015 lub nowszego.
  • Odpowiedz
@htfhere: logitech k120, długo pisałem na jakimś modelu od ms, ale nie pamiętam, jakim. Teraz używam jakiegoś modecoma mc-sk1 bezprzewodowego, bo nie mogłem znaleźc nic innego z us-ansi enterem (takim co zajmuje jeden wiersz) i home/end/pg up/pg down nad strzałkami. Większość klawiatur na siłę wprowadza jakieś udziwnienia, a ja nie umiem się przestawić.

Podobno ten modecom ładuje się na światło jak stare kalkulatory. Albo to prawda, albo ma doskonałą baterię,
  • Odpowiedz