Wpis z mikrobloga

Hej :-)

Mój poziom VBA jest na dość niskim poziomie, niedawno zacząłem poznawać makra.

Mam problem- chcę zrobić formsa, gdzie będę do kolumny A dodawał nowy ticket a następnie dane dotyczące tego ticketa. Zrobiłem makro które wklei nazwę ticketa do 1 wolnej komórki w kolumnie A:

Dim lastCell As String

lastCell = Range("A" & ActiveSheet.Cells.Rows.Count).End(xlUp).Offset(1, 0).Select

lastCell = ActiveCell.Address(False, False)
ActiveCell.Offset(0, 0).Select
ActiveCell = ticket

Ticket zdefiniowałem wcześniej jako string. Problem pojawia się kiedy chcę dodać parametry ticketa (np datę utworzenia ticketa) Nie chcę bawić się by pojawiały się te dane o ileś komórek na prawo od wypełnionej bo jak ktoś doda kolumnę to wszystko się wysypie. Możliwe jest też, żę wszystkich danych nie będzie, wiec samo operowanie na pustych kolumnach w wybranych wierszach też odpada.

Jak zrobić by makro wyszukiwało w wierszu 1 tytuł wiersza i wpisywało dane z formsa do tego samego wiersza do którego dodałem ticket?

#excel #vba
  • 2
@KakaowyTaboret: O ile dobrze Cię zrozumiałem to możesz spróbować czegoś takiego:

Sub SearchForSpecificValue()
Dim rng As Range
Dim Szukaj As String
Dim NrKol As Integer

Set rng = Range("A2:F2")
Szukaj = "B"
NrKol = rng.Find(Szukaj, LookIn:=xlValues).Column
Debug.Print NrKol
End Sub

Definiujesz rng czyli zakres w jakim ma być wyszukana dana wartość (tytuł wiersza czy tam kolumny). Podajesz wartość jaką chcesz znaleźć - wpisałem zmienną "Szukaj" i korzystasz z metody Find działającej
@1001001: Dzięki wielkie. Może komuś się przyda i wkleję fragment który powstał z Twojej podpowiedzi i tego co miałem wcześniej:

Tu dodajemy nowy ticket w formsach i aktywna staje się komórka z nowym ticketem

Dim lastCell As String
lastCell = Range("A" & ActiveSheet.Cells.Rows.Count).End(xlUp).Offset(1, 0).Select
lastCell = ActiveCell.Address(False, False)
ActiveCell.Offset(0, 0).Select
ActiveCell = Ticket

Wybieramy zakres poleceniem RNG

Dim rng As Range
Set rng = Range("A2:EZ2")

Dodajemy parametry do ticketa

Dim Find