Aktywne Wpisy
pq18 +468
shandy71 +235
Cześć Mirki,
jakieś małolaty zniszczyły mi samochód zaparkowany na parkingu pod blokiem, zanim znalazłem świadków zdarzenia zgłosiłem na policję. Może mieliście podobną sytuację i podpowiecie co mogę, a czego nie mogę, albo jak mogę własnym dochodzeniem wspomóc policję, ale z drugiej strony nie łamać prawa, bo sprawa przez wiek sprawców jest patologiczna. Według świadków zdarzenia zniszczenia dokonało trzech chłopaków w wieku 10-12 lat.
Jest monitoring, który idealnie obejmuje miejsce parkingowe, ale właściciel udostępnił go tylko policji (pewnie rozeznanie chwilę potrwa), jest drugi monitoring obok, ale nie wskazuję on miejsca zdarzenia, tylko chodnik którym raczej mogli przechodzić czy właściciel tego monitoringu może mi udostępnić nagranie, żebym je sobie przejrzał? Zgrać na pendrive? Policjant mówił, że jeżeli nie ma monitoringu na miejsce zdarzenia to ich on nie interesuje.
Czy jeżeli znam imiona sprawców (podpisali się na masce auta) i domyślam, się że chodzą do podstawówki 400metrów od zdarzenia, mogę coś z tym zrobić?
Odezwało się ogólnie trochę świadków, którzy twierdzą że rozpoznają chłopaków bez problemu, tylko jak ich znaleźć...:(
A
jakieś małolaty zniszczyły mi samochód zaparkowany na parkingu pod blokiem, zanim znalazłem świadków zdarzenia zgłosiłem na policję. Może mieliście podobną sytuację i podpowiecie co mogę, a czego nie mogę, albo jak mogę własnym dochodzeniem wspomóc policję, ale z drugiej strony nie łamać prawa, bo sprawa przez wiek sprawców jest patologiczna. Według świadków zdarzenia zniszczenia dokonało trzech chłopaków w wieku 10-12 lat.
Jest monitoring, który idealnie obejmuje miejsce parkingowe, ale właściciel udostępnił go tylko policji (pewnie rozeznanie chwilę potrwa), jest drugi monitoring obok, ale nie wskazuję on miejsca zdarzenia, tylko chodnik którym raczej mogli przechodzić czy właściciel tego monitoringu może mi udostępnić nagranie, żebym je sobie przejrzał? Zgrać na pendrive? Policjant mówił, że jeżeli nie ma monitoringu na miejsce zdarzenia to ich on nie interesuje.
Czy jeżeli znam imiona sprawców (podpisali się na masce auta) i domyślam, się że chodzą do podstawówki 400metrów od zdarzenia, mogę coś z tym zrobić?
Odezwało się ogólnie trochę świadków, którzy twierdzą że rozpoznają chłopaków bez problemu, tylko jak ich znaleźć...:(
A
Chodzi o to gdzie, kiedy i przez jaką firmę został wyprodukowany.
Karabin to skałkowa replika Hawkena kal .45
Wszystkie osoby z którymi się konsultowałem twierdzą że to na pewno został wyprodukowany we Włoszech, na zlecenie Niemieckiego dystrybutora, sieci sklepów z bronią "Frankonia" stąd napis na lufie, a oni sami (Frankonia) nie produkują czarno-prochowców.
Ale poszukałem trochę na necie i odkryłem że wszystkie znaki kontrolne na broni są niemieckie, włoskiego nie ma ani jednego a patrzyłem wszędzie, nawet w normalnie niewidocznych miejscach.
Niemiecki orzeł z literami SP to znak kontrolny dla broni czarno prochowej , tarcza z szachownicą to znak kontrolny z Bawarii, a 7IG to prawdopodobnie kod daty produkcji (lipiec 1986).
Ciekawy jest też numer seryjny "001", co może wskazywać że to unikat, prototyp, albo egzemplarz z bardzo małej serii.
#czarnoprochowycontent #bron #czarnoprochowce #pytaniedoeksperta
Może jakaś okolicznościowa seria? Przydałoby się do samej Frankonii napisać.
https://www.liveauctioneers.com/item/29299384_thompson-center-hawken-flintlock-rifle-50-cal
Włosi (Investarm i parę innych już nieaktywnych firm) od dawna robią te karabiny na wzór amerykańskiego Thompson Center, ale po osadzie widać, że to włoszczyzna. Amerykańska jest delikatniejsza i ma nieco mniej pochyloną kolbę z cieńszą szyjką. Co do unikatowości to bierze się tylko z numeru, bo Włosi narobili tych sztucerów bardzo duże ilości,
A poza kabłąkiem nietypowa jest też muszka, która jest bardzo delikatna i w pełni osłonięta (to się chyba nazywa muszka tunelowa słupkowa).
Wydaje mi się że jakby lufa była produkcji włoskiej to musiała by być przez kogoś zatwierdzona przed wysłaniem do klienta i gdzieś powinny być włoskie znaki, a nie ma.
Możliwe
https://www.deepl.com/en/translator