Aktywne Wpisy
Caracas +1809
Od jakiegoś czasu w wolnej chwili zazwyczaj w pracy wbijam się na niemiecką Wikipedię. Następne wchodzę w artykuł o jakiejś gminie / małym miasteczku, które dumnie chwali się zasłużonymi obywatelami i wklejam im zbrodniarzy wojennych, którzy żyli sobie w tym miejscu po wojnie :D
Zdjęcie dla przykładu.
Niestety często edycja wchodzi dopiero za 3-4 razem bo jest usuwana lub edytowana często przez gminę ale jestem uparty :D
Następne staram się edytować artykuł
Zdjęcie dla przykładu.
Niestety często edycja wchodzi dopiero za 3-4 razem bo jest usuwana lub edytowana często przez gminę ale jestem uparty :D
Następne staram się edytować artykuł
Tywin_Lannister +75
#slowacja
Widzę, że na Wykopie stabilnie. Ostateczny dowód na to, że politycy i media nieodwracalnie zlasowali wam mózgi.
Postrzelono człowieka - być może śmiertelnie - a wykopki dokazują, bo miał inne poglądy polityczne od nich xd
Jakby coś takiego spotkało Dudę albo jakiegoś innego polityka, którego nie lubicie, to pewnie by tu też były żarty, wiwaty i oklaski. Brak słów na was.
Widzę, że na Wykopie stabilnie. Ostateczny dowód na to, że politycy i media nieodwracalnie zlasowali wam mózgi.
Postrzelono człowieka - być może śmiertelnie - a wykopki dokazują, bo miał inne poglądy polityczne od nich xd
Jakby coś takiego spotkało Dudę albo jakiegoś innego polityka, którego nie lubicie, to pewnie by tu też były żarty, wiwaty i oklaski. Brak słów na was.
#grafikakomputerowa #fotografia
Jeśli masz informacje o małej ilości miejsca, to pewnie nie masz go wystarczająco by stworzyć katalog i pliki z podglądami. Utwórz nowy katalog (File/New Catalog...) i zapisz go na dysku ze zdjęciami (lub innym który ma trochę miejsca). Do
@tony_rogalik: a co je edytuje? Bo potrzebuję przepatrzeć ten folder i powywalać zdjęcie do odrzutu, masowo porobić obroty itp.
Nie mam takiej opcji "new catalog"
Add dodaje zdjęcia tylko do katalogu bez ich kopiowania - oryginały zostają tam gdzie były a w katalogu tworzą się do nich odpowiednie linki. (ma to taki minus że czasem lubi zgubić ścieżkę do oryginałów jak są np na zewnętrznym hdd który zmieni literę dysku po odłączeniu/podłączeniu - ale to można ogarnąć wskazując ręcznie 'missing folder)
Copy
Jeśli masz zdjęcia nie raw, to więcej zyskasz z jakimś Irfan View. Ewentualnie Adobe Bridge
jak o, mam cały creative cloud. Czyli mam ściągnąć jakiś inny Lightroom?
edit.
#!$%@? MAĆ
dobra ściągam tego classic
Czy katalog automatycznie się odświeży, jeśli wgrałbym owe zdjęcia w tamtej lokalizacji?
jak potem znajdę "nowe" zdjęcia, ?
Powiem Ci tak. Mój workflow a zajmuje się zdjęciami zawodowo wygląda tak:
Dla każdego zlecenia tworze nowy folder na dysku. W tym folderze zgraną mam surówkę materiału zdjęciowego i w tym folderze zakładam sobie nowy katalog LR Classic do którego importuje zdjęcia (poprzez ADD a nie COPY)
Plusy są takie że łatwo mogę zrobić kopię zapasową (po prostu zgrać cały folder - surówka + katalog LR na start a potem
@bsbs: tutaj akurat śpie spokojnie nie zmieni się
@bsbs: czy warto go używać przy kilku tysiącach zdjęć do importu? ;p chyba naprawdę długo poczekam
Naprawdę tak długo będzie trwało potem powiększanie tego zdjęcia?
@bsbs: ekstra czyli jakbym dograł jakieś zdjęcia do katalogu, to
To czy warto używać 1:1 przy imporcie zależy od tego jakiego masz kompa. Ja mam to ustawiona na minimal i nie mam większego problemu nawet z rawkami które mają 42Mpix. Na dychawicznym kompie może pomóc nie próbowałem nigdy.
Dont' import... - sprawdzi czy metadane ze zdjęć które próbujesz importowac nie istnieją już w katalogu - jesli istnieją to tych zdjęć nie zaimportuje aby nie tworzyć duplikatów - nawet jeśli oryginały
Ale mam jedno pytanie o coś co mnie neisamowicie #!$%@?. Czemu ten #!$%@? program nie importuje po nazwach plików od pierwszego tylko #!$%@? jak leci, i cały czas mi przestawia te pliki.
Czy ja dobrze pacze, że ten #!$%@? program, resetuje rotacje które zrobiłem podczas importowania plików? Bo kilkadziesiąt zdjęć obróciłem, i nie jestem na 100% pewien, ale wygląda na to że wróciły się do nieodwróconych
Chyba muszę zorganizować jakieś płatne szkolenie z obsługi LR :D