@jmyung: leci jak szalone, tutaj poszło w te 4min bo było mniej do przelania - ok 17l (zmieniłem gar dopiero co i mam nieogarnięte odparowanie), no a standardowe ~25l to 6-7 minut i nie ma żadnej potrzeby montowania pompki, chyba że budujesz jakiegoś hermsa ;)
@KHOT: Z tego co wiem YT ma mechanizm uśredniający master volume każdego filmu jaki tam wpada, obrabiając trzymałem się w przeciętnym zakresie i starałem się trzymać na podobnym poziomie intro i lektor, ale wezme to pod uwagę następnym razem ;-)
@piwowarz_pl: jaki ten rabat na wymienniki będzie? Bo na allegro taki sam 250 zl kosztuje. Miałem w planie zakup większego 30 płyt. Ale jak mówisz że warkę 20l schłodzi w 10 min to mi wystarczy całkowicie. Jak ze zużyciem wody? Masz porównanie do zwykłej chłodnicy zanurzeniowej (mam taką zwykłą że sklep piwowarskiego)?
@jmyung: Do jutra jest rabat 20% na cały asortyment z racji black-week: szczegóły na naszym fanpage fb. Od soboty natomiast będzie rabat 10% na kategorię sprzęt, w tym wymienniki.
Zużycie wody przy płytowym jest mniejsze niż przy chłodnicy zanurzeniowej, z jednej prostej przyczny - płytowy jest efektywniejszy i robi to szybciej ;)
@jmyung: Żeby znać konkretne zużycie musielibyśmy wiedzieć ile litrów wody na pełnym ciśnieniu płynie z kranu na minutę. Co do tego o ile mniejsze jest zużycie, to jeżeli przy obu systemach chłodzenia puszczamy zimną wodę na pełnym ciśnieniu i przy chłodnicy zanurzeniowej proces trwa conajmniej 20 minut, a przy wymienniku ciepła mniej niż 5 minut, to znaczy, że zużycie wody przy wymienniku jest co najmniej 4 razy mniejsze
Zrobiłem filmik-relację z zastosowania wymiennika ciepła w browarze domowym, może kogoś zainteresuje:
-> ! https://youtu.be/d7S10SHc4bg
#piwowarstwo
Jak ze zużyciem wody? Masz porównanie do zwykłej chłodnicy zanurzeniowej (mam taką zwykłą że sklep piwowarskiego)?
Zużycie wody przy płytowym jest mniejsze niż przy chłodnicy zanurzeniowej, z jednej prostej przyczny - płytowy jest efektywniejszy i robi to szybciej ;)