Aktywne Wpisy
goblin21 +110
Jak se chłop zrobi śniadanie to klękajta narody...
#sniadanie
#sniadanie
sayda +53
#niepopularnaopinia #klawiatura #komputery #technologia
Uważam, że klawiatury mechaniczne są gorsze od membranowych. Są o wiele głośniejsze i trudniej się pisze, bo wymagają o wiele więcej siły co przy całym dniu intensywnego pisania w pracy jest bardzo niekomfortowe. No i mają zbyt wysoki skok. To moja #niepopularnaopinia
Uważam, że klawiatury mechaniczne są gorsze od membranowych. Są o wiele głośniejsze i trudniej się pisze, bo wymagają o wiele więcej siły co przy całym dniu intensywnego pisania w pracy jest bardzo niekomfortowe. No i mają zbyt wysoki skok. To moja #niepopularnaopinia
Hej miry jest dom z lat 80, dwu pietrowy z piwnica, kiedys byl ogrzewany gazem a teraz weglem.
Stan docelowy: wymienic cala instalacje, maja byc tylko grzejniki bez podlogowki, ma byc mozliwosc podpiecia solarow, i biorac pod uwage ze glowna lazienka jest na pietrze a kotlownia w piwnicy to tak zrobic zeby szybko byla ciepla woda. Przydalo by sie zostawic piec na wegiel jako opcja zapasowa.
Jakie rozwiazanie wybrac?
Kociol jedno czy dwu funkcyjny?
Zasobnik cwu czy nie?
Ciepłą wodę realizujesz poprzez tzw trzecią rurkę (jedna rura do wody zimnej i dwie do ciepłej). do tego pompa cyrkulacyjna ze sterownikiem czasowym. sterownik po to żeby zaoszczędzić na rachunku bo cyrkulacja jest wstanie podnieś kosz ogrzewania nawet o 15%. a mając
fachowo to się zajmowałem. teraz już nie. jak masz pytania to pisz. postaram się rzeczowo odpowiedzieć.
moc kotła obliczysz z grubsza tutaj: http://cieplowlasciwie.pl/
wstaw link z wynikiem.
Rozprowadzeniem rurek najlepiej jak by się zajął dobry instalator.
bojler obliczasz do ilości osób zamieszkujących i planowanych.
1. czy orientujesz sie czy jest potrzebna jakas inwentaryzacja obecnej starej instalcji w domu /
2. ile prawnie legalnie moge ja sam zrobic jesli kociol jest na gaz ? czy moge zrobic w zasadzie wszystko poza podlaczeniem gazu do kotlo ? do tego musze zadzownic po kogos od gazu ?
3. czy warto przy remontowaniu takiego domu wymienic rury
1. Jeśli chodzi o wymianę rur wodnych czy od CO i CWU to nie potrzeba nic inwentaryzować.
2. Wszystko możesz zrobić sam tego nikt nie sprawdza ale na podłączenie kotła polecam wezwać autoryzowanego instalatora firmy której kocioł będzie montowany.
3. W przypadku gdy instalacja jest już wiekowa to lepiej wymienić wszystko na nowe będzie spokój na kilkadziesiąt lat.
Na modernizację instalacji gazowej powinien być projekt.
Kosmiczna robota z kanalizacją to będzie jak już zamieszkasz a tu na kolanie żeliwnym się coś zatka i dopiero wtedy zdasz sobie sprawę w jakim gównie siedzisz z rurą pełną fekaliów.
Instalacje wymień wszystkie. Dodatkowo pomyśl o rekuperacji. Jak nie masz kasy
i chcialbym wyprowadzic odrazu rury do solarow i kable do paneli foto na taki dach zeby nie kuc kiedys znowu scian.
I zastanawiam sie jak to zrobic, czy po prostu
rurę po ułożeniu musisz zatkać na dole i do góry bo powstanie z tego dobry komin jak i idealne miejsce dla os czy innego #!$%@?.