Wpis z mikrobloga

#budowadomu #remontujzwykopem #instalacjesanitarne #hydraulika

Hej miry jest dom z lat 80, dwu pietrowy z piwnica, kiedys byl ogrzewany gazem a teraz weglem.

Stan docelowy: wymienic cala instalacje, maja byc tylko grzejniki bez podlogowki, ma byc mozliwosc podpiecia solarow, i biorac pod uwage ze glowna lazienka jest na pietrze a kotlownia w piwnicy to tak zrobic zeby szybko byla ciepla woda. Przydalo by sie zostawic piec na wegiel jako opcja zapasowa.

Jakie rozwiazanie wybrac?
Kociol jedno czy dwu funkcyjny?
Zasobnik cwu czy nie?
  • 18
kocioł jedno funkcyjny czyli z bojlerem 300l który ma dwie wężownice. jedną do gazówki, drugą do solarów + grzałka elektryczna jak by się gazówka zyebała i nie było by słońca.
Ciepłą wodę realizujesz poprzez tzw trzecią rurkę (jedna rura do wody zimnej i dwie do ciepłej). do tego pompa cyrkulacyjna ze sterownikiem czasowym. sterownik po to żeby zaoszczędzić na rachunku bo cyrkulacja jest wstanie podnieś kosz ogrzewania nawet o 15%. a mając
@Silikon dzieki mirku sluchaj Ty sie zajmujesz fachowo tym tematem? Czy za kase zrobil bys mi projekt i ewentualnie odpowiedzial na pare pyta? Kiedys pracowalem jako pomagier hydraulika i lutowalem miedz, kladlem tez pexy wiec ja bym sobie calosc polozyl ale wolal bym projekt, do gazu i tak wezme ziomka.
@Silikon: hej to na chwile obecan mam do Ciebie jeszcze pare pytan

1. czy orientujesz sie czy jest potrzebna jakas inwentaryzacja obecnej starej instalcji w domu /
2. ile prawnie legalnie moge ja sam zrobic jesli kociol jest na gaz ? czy moge zrobic w zasadzie wszystko poza podlaczeniem gazu do kotlo ? do tego musze zadzownic po kogos od gazu ?

3. czy warto przy remontowaniu takiego domu wymienic rury
@KrowkaAtomowka:
1. Jeśli chodzi o wymianę rur wodnych czy od CO i CWU to nie potrzeba nic inwentaryzować.
2. Wszystko możesz zrobić sam tego nikt nie sprawdza ale na podłączenie kotła polecam wezwać autoryzowanego instalatora firmy której kocioł będzie montowany.
3. W przypadku gdy instalacja jest już wiekowa to lepiej wymienić wszystko na nowe będzie spokój na kilkadziesiąt lat.
Na modernizację instalacji gazowej powinien być projekt.
a ostatnie pytnko, co z kanaliza, czy to tez warto wymieniac od domu do studzienki ? bo mam wrazenie ze to bedzie kosmiczna praca, przeciez trzeba by odkryc sporo ziemi , wymieniac te wszystkie rury.
@KrowkaAtomowka: sam jestem przed remontem generalnym domu w którym zamieszkam (obecnie stoi pusty) . Powiem wprost wymieniaj wszystko co się da. Traktuj budynek jak byś budował go od podstaw.
Kosmiczna robota z kanalizacją to będzie jak już zamieszkasz a tu na kolanie żeliwnym się coś zatka i dopiero wtedy zdasz sobie sprawę w jakim gównie siedzisz z rurą pełną fekaliów.
Instalacje wymień wszystkie. Dodatkowo pomyśl o rekuperacji. Jak nie masz kasy
@Silikon: ok a sluchaj orientujesz sie moze, bo to jest kostka plaski dach bez strychu , wiesz dach bedzie caly do remontu i ocieplony steropianem albo welna ale dopiero za 2 moze 3 lata, jednak po zimie bede robil wszytskie instalacje,

i chcialbym wyprowadzic odrazu rury do solarow i kable do paneli foto na taki dach zeby nie kuc kiedys znowu scian.

I zastanawiam sie jak to zrobic, czy po prostu