Wpis z mikrobloga

Z czego wynika parametr Max Capactive Output przetwornicy step-down? Korzystam z tego modelu JWE0648S05 i obserwuje dziwne zachowanie, zasilam przetwornice z 42V, na wyjsciu mam 5V i prad wyjsciowy jest na poziomie 0.25A i po ok. 30 sekundach od wlaczenia nagle przetwornica zaczyna podawac na wyjsciu 2,5V i ogranicza prad do ok. 0.05A, prawdopodobnie to jakies zabezpieczenie, ale nie wiem, ktory z parametrow moge przekraczac.
#elektronika
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@karololo: oscyloskop w łapę i trzeba sprawdzić co się dzieje. Popatrzeć na wygląd napięć na wejściu i wyjściu. Inaczej to wróżenie z fusów. Przyczyn może być pełno: skopany layout płytki, nieprawidłowo dobrane komponenty, uszkodzenie jakiegoś elementu, które objawia się po nagrzaniu albo dłuższej pracy pod napięciem, błędy w montażu.
  • Odpowiedz
@zetisdead: jasna sprawa, od tego zacząłem, ale nie zaobserwowałem niczego co by jednoznacznie coś mi powiedziało, stąd też moje pierwsze pytanie, bo może jednak coś z pojemnością
  • Odpowiedz
Max Capactive Output

@karololo: Przetwornica ma ograniczoną wydajność prądową, i mimo funkcji softstartu (jeśli taką układ posiada) nie jest w stanie w określonym czasie naładować tej pojemności do znamionowego napięcia wyjściowego. Jak masz długie kable zasilające kondensatory filtrujące powinny być przy przetwornicy oraz przy odbiorniku energii a suma pojemności nie powinna przekraczać wskazanego parametru.

• Odpowiedz
moje pierwsze pytanie, bo może jednak coś z pojemnością

@karololo: ograniczenie pojemności wyjściowej może być związane z kompensacją pętli sprzężenia zwrotnego. Zbyt duża pojemność na wyjściu i zbyt niski ESR mogą psuć odpowiedź na dynamiczne zmiany obciążenia.
  • Odpowiedz