Wpis z mikrobloga

Jaką literaturę, kursy internetowe do algorytmiki itd. itp. polecacie? Powiedzmy, że mam podstawową wiedzę na ten temat. Jeśli to możliwe to chciałbym, żeby taka książka, czy kurs zawierał też jakieś zadania.
Szukałem w google, ale polski Internet wydaje się być ubogi, a w angielskiej części nie jestem w stanie zweryfikować, czy rzeczywiście dana książka jest godna polecenia. Dlatego zwracam się do was, bo macie jakieś doświadczenie w tym temacie.
Ładna pani na zachętę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#programowanie #cpp
P.....k - Jaką literaturę, kursy internetowe do algorytmiki itd. itp. polecacie? Powi...

źródło: comment_VOmuQthJy26pmx3m37tux0UnmKYPja1g.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
@Primusek: przeważnie nie pomagam jak ktoś baituje z ładną panią, ale tą akurat lubie ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Powiedzmy, że mam podstawową wiedzę na ten temat.

Czyli?

Co chcesz tworzyć? Jakiej technologii używać?

Jeżeli interesują Cię zwykłe zadanka do przećwiczenia forów i ifów to masz np spoja. Jak chcesz coś większego to może jakieś znane algorytmy? Np algorytm kruskala, prima, djikstry, całkowanie numeryczne, liczenie macierzy, metoda Jacobiego
  • Odpowiedz
@JakTamCoTam: Czyli koniec końców i tak muszę robić te zadania na leetcodzie i z nich się uczyć? Nie chodzi o to, że chce koniecznie książkę tylko czuję dyskomfort kiedy nie mam pewności, która drogi nauki jest najlepsza, albo optymalna. Nie chcę czegoś zacząć, żeby później się okazało, że to był stracony czas. Dlatego też w ten sposób sformułowałem pytanie we wpisie xD
@Fafnucek: Nie umie, w ogóle ( ͡°
  • Odpowiedz
@Primusek:
oprócz wspomnianego Cormena (dużo zadań, prawdopodobnie najlepsza uniwersalna książka w temacie algorytmiki) po polsku całkiem niezła jest książka 'Algorytmy I Struktury Danych" Diksa i Ryttera oraz "Kombinatoryka dla programistów" Lipskiego. Niestety bolesną prawdą jest to, że angielskiego będziesz musiał się nauczyć tak czy siak inaczej nie zostaniesz zawodowym programistą - z pewnością wielu moich przedmówców to potwierdzi.
  • Odpowiedz
@yurai007: Ale ja umiem angielski. Miałem na myśli to, że w przeciwieństwie do polskiego w angielskiej części Internetu jest tyle propozycji literatury, że nie jestem w stanie zweryfikować, którą propozycję powinienem wybrać.
Ale dzięki za książki, o to mi chodziło.
  • Odpowiedz