Wpis z mikrobloga

Wczoraj minęło mi dokładnie 10 lat na portalu Wykop PL.. 2008 rok, to wtedy gdy tegoroczni 18 latkowie mieli ledwo pierwszą komunie świętą. Czy mam się czuć staro?

Przez 10 lat zaobserwowałem sporo zmian na tym portalu i sporo prawidłowości. Onegdaj było to jednak miejsce na którym siedzieli głównie nerdzi i geekowie, z których większość zapewne ma już rodziny i dzieci (albo większą piwnice ( ) ).

Mirko zawsze było w pewnym sensie przedsionkiem do deep internetu. Można porównać to do czyśćca w którym i normiki i potężne trolle spotykają się by wymienić doświadczeniami. Widać to szczególnie od czasu aż powstało Mirko. Tagi typu rozdajo zmieniły całkowicie oblicze tego jakiego typu ludzie tutaj przebywają.

Nie zmieniły się natomiast Afery. Próba zepsucia czyjegoś życia tylko na podstawie paru dowodów bez wgłębiania się zbytnio w prawdę nadal istnieje. Przypomina mi się tutaj zabawa z fake Tureckimi hackerami, akcją na Drawballu w rysowaniu Polskiej flagi no i oczywiście wykopalisko pt. "Wygrałem w Totka i dziele się wygraną"... Ehh kiedyś to było kwiiiii!

Wykop nauczył mnie wiele przez ten czas. Znalazłem tu pomoc i poradę dotyczącą wyjazdu do UK, oraz wielką motywację w stylu mirko - czyli kopniak w dupę. Pomogłem ponad 600 mirkom przez okres ostatnich 4 lat od czasu rozpoczęcia mojej działalności w sprowadzaniu imigrantów ekonomicznych. Co ciekawe, sporą większość z nich naprawdę bardzo miło wspominam. Wśród tych ludzi poznałem kilku przyjaciół, dobrych znajomych - ludzi na których po prostu mogę polegać gdy coś się stanie.

Wiadomo, że jest tu dużo dziwnych ludzi. Tagów od patostreamów i danielmagical nawet nie muszę przedstawiać. I tak jak przekrój społeczeństwa, tak społeczeństwo mirko ma wśród siebie wielu indywidułów. Mogę jednak spokojnie powiedzieć, że znalazłem tu swoje 4.76% ludzi #pdk, których rozumiem i naprawdę lubię. I chyba o to chodzi w życiu - by każdy gdziekolwiek się znajduje mógł znaleźć sobie szczerze im bliskich ludzi.

Dziękuję wam mirki, że mogłem być tu z wami przez tyle czasu. Mam nadzieję iż dożyję tutaj drugie tyle by móc opowiedzieć tym co się jeszcze nie urodzili jak to drzewiej było.

#10latnawykopie #chwalesie #zalesie #wygryw #przegryw
źródło: comment_QfSnSP9O4BgMAA4UdsGg9L0OGCL4TNsT.jpg
  • 4