Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp

Ostatnio rzeźbię w UWP na Raspberry i generalnie pierwsze co rzuca mi się w oczy to to, że UWP jest dokładnie tak samo niedorozwinięte/upierdliwe pod pewnymi względami co WPF.

Jak myślicie, UWP ma przyszłość czy M$ rozgrzebie go jak WPF i rzuci w kąt? Teraz widzę, że to intensywnie rozwijają, ale jakoś nie do końca czuję to w szerszym zastosowaniu niż tablety z Win 10.
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Khaine: przy czym UWP będzie działać od IOT przez Desktop/Xbox aż po hololensy, a tablety z Win i tak normalnie odpalaja x86? Myślę że warto, bo teraz to albo uwp albo web assembly, też modne
@Khaine: UWP już jest martwe. Upośledzony runtime .NET Native pod spodem, przez długi czas bardziej upośledzony XAML od WPFa (ponoć nadgonili, ale już się tym szajsem nie zajmuję), mniejsze możliwości API w stosunku do WPFa, nie mówiąc o znacznie mniejszej ilości kompatybilnych bibliotek i gotowych kontrolek. Poza ograniczonym zastosowaniem w LOB UWP nigdy nie wyprze WPFa jako framework ogólnego przeznaczenia dla windowsowego desktopa
@Czesiowcy: Yup, tak samo się czuję. Mam wrażenie, że używam nieco upośledzonego WPFa o ograniczonym zastosowaniu i w dodatku zbugowanego, kiedy nawet sam WPF czasem zalatuje herp-derpem i ma się ochotę potraktować go jak stare Formsy aby obejść przeróżne upierdliwe problemy związane z MVVMem.

Sam WPF jest już właściwie ucięty, FileDialogu nie ma na nim przecież do tej pory xD Dziwne uczucie używać czegoś i od razu czuć w kościach, że
@Khaine: Wiesz, co jest najgorsze? Nawet nie to, że WPF ma swoje problemy w stylu legendarnej wręcz niewydajności renderowania kontrolek; nie wiem, jakie masz upierdliwe problemy związane z MVVMem, ale przy odrobinie doświadczenia i kreatywności nawet w UWP można było robić cuda związane z kompozycją ViewModeli i widoków (generalnie bardzo sobie chwalę MSową implementację MVVMa, szczególnie w porównaniu z tym kosmosem z Androida). Najgorsze jest to, że MS aktywnie ignoruje WPFa,
@Bauzzer: Teraz nie mamy czasu się w to bawić, ale jest przewidziana jeszcze jedna iteracja aplikacji nieco później i już mówiłem kierownikowi, że pewnie da się to jakoś lepiej zrobić w czymś opartym na HTML/JS, tylko się na tym nie znam. Jeszcze.

XAML jest tylko na pozór elastyczny, wystarczy, że będziesz chciał zrobić coś nietrywialnego i okazuje się, że rzeźba widoku zajmuje 80% czasu a bebechy to tam "pyk pyk", bo