Wpis z mikrobloga

Niektórzy chińscy urzędnicy próbowali zataić raporty, które łączą przedwczesną śmierć z zanieczyszczeniem powietrza.

Według doniesień prasowych chińscy urzędnicy usunęli część informacji z raportu zatytułowanego "Koszty zanieczyszczenia w Chinach", w którym stwierdzono, że od 350 000 do 400 000 Chińczyków umiera każdego roku (1,6 mln według obecnych danych) z powodu smogu. Badanie zostało przeprowadzone przez Bank Światowy przy pomocy chińskiej Państwowej Administracji Ochrony Środowiska, prekursora Ministerstwa Ochrony Środowiska.

Na załączonej mapce możecie zobaczyć jak wygląda aktualny stan powietrza w Pekinie (1) w porównaniu do Krakowa (2), Rzymu (3) oraz Shizouki (4).

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi wpisami to zapraszam do obserwowania #wielkismogchinski.

#gruparatowaniapoziomu #smog #chiny #krakow #ciekawostki
A.....n - Niektórzy chińscy urzędnicy próbowali zataić raporty, które łączą przedwcze...

źródło: comment_DhzXbeU7Xu87txizv4PqJrbeiyvq73Ql.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

poproszę Los Angeles

@elo490500: tydzień temu (w sumie dokładnie tydzień temu) zebrał się tam smog, że widoczność była na 10 metrów (w sumie to dokładnie w Santa Monica, więc z LA Ci niewiele wyjdzie), ale większość czasu nie ma problemów, aż tak wielkich, a tak to wiatr z nad oceanu pomaga. Plus tam nikt nie pali oponami
  • Odpowiedz
@piachu: Ale to był 100% smog, czy głównie mgła na skutek jakiś inwersji zimnego oceanu z ciepłym lądem?
W San Francisco jak przyjdzie odpowiedni moment to też widocznośc <50m ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Blitzkrung: nie jestem naukowcem, ale takiej mgły (do tego śmierdzącej) to nigdy nie widziałem, no i nie przypominała tej w SF, gdzie faktycznie trafiłem na moment gdzie mostu nie było widać ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz