Wpis z mikrobloga

Pobawiłem się dziś w wolnym czasie Homebridge (Otwarta Bramka Apple HomeKit) postawionym na RaspberryPi.
W godzinę udało mi się podpiąć wszystko od Xiaomi .

Dodatkowo Roborock S50 zyskał świetną możliwość "pamięci" stref sprzątania.

Teraz wystarczy, że poproszę Siri ( lub wcisnę ikonkę )
office vacuum
kitchen vacuum
I robot jedzie do odpowiedniego pomieszczenia.
Strasznie brakowało mi tego w domyślnej aplikacji MiHome.

Co więcej nawet reset mapy(Clean), nie powoduje zapomnienia stref, a jeżeli już tak się stanie, to wystarczy maksymalnie 4x powtórzyć na chwilę "Clean" a w końcu plan mieszkania obróci się o odpowiedni kąt. U mnie akurat nawet po pełnym clean zawsze za pierwszym razem poprawnie ustawiło orientację mapy.

Samo ustawienie stref to metoda prób i błędów(45 minut łącznie z oczekiwaniem 4 pomieszczenia ustawiałem), podaje się parametry X,Y dolnego lewego i górnego prawego rogu kwadratu. Gdzie stacja dokująca to zawsze 25600, 25600

"zones": [
[
17000,
23000,
22000,
29000
]

Restart homebridge, odczekanie 3 minut na połączenie z odkurzaczem i można uruchomić scenę, odpalić appkę miHome i mamy podgląd kwadratu jaki został wybrany, następnie delikatna korekta parametrów i mamy idealnie zaznaczoną strefę danego pokoju. (Każde pomieszczenie to osobne akcesorium dodane w config.json, różniące się nazwą i współrzędnymi)

Z fajniejszych rzeczy, dzięki "Shortcuts" ustawiłem sobie poranny scenariusz gdzie, w trakcie prysznica
- Odkurzacz czyści sypialnię a potem kuchnię
- Oczyszczacz powietrza ustawia się na maksymalne obroty w biurze
- A w telefonie rozpoczyna się odtwarzanie playlisty Alizee ;)
- Po 15 minutach oczyszczacz powietrza przełącza się w tryb "cichy".
Po wyjściu z łazienki posprzątane i przewietrzony pokój.

ProTip: Najciężej wyciągnąć klucze dostępu do urządzeń, ale jak ma się pod ręką Android'a to wystarczy zainstalować tą wersję appki
https://cloud.mail.ru/public/3qRr/ESavcWKPz/MiHome_5.4.14_vevs.apk
i w ustawieniach sieciowych urządzeń pojawi się IP i Klucz urządzenia.
Są też opcje ich poznania przez dekompresje backupu systemu w iTunes (backup bez hasła), lub nasłuch urządzenia w chwili konfiguracji ( https://github.com/jghaanstra/com.xiaomi-miio/blob/master/docs/obtain_token.md )

I teraz kusi mnie dokupić dodatkowe gadżety do obsługi domu.

https://github.com/nfarina/homebridge - Homebridge
https://www.npmjs.com/package/homebridge-xiaomi-roborock-vacuum-zones - wersja ze strefami.

#rasberrypi #homebridge #roborock #xiaomi #ios #mihome #smarthome #homekit
Pobierz L.....m - Pobawiłem się dziś w wolnym czasie Homebridge (Otwarta Bramka Apple HomeKit...
źródło: comment_pSvnj1MG169WXF3prXfFDxyl03fSQ9Q9.jpg
  • 58
@Line-Storm: właśnie zauważyłem, ze Home Assistant od pół roku ma opcje zoned cleanup. Masz może jakiś lepszy sposób na pozyskanie współrzędnych? Bo mnie #!$%@? bierze jak słucham co chwile go to point/reached point :)
@rolfik_r1: w pierwszym wpisie dałem parametry środka - gdzie jest stacja dokująca.

Kwadrat buduje się podając lewy dolny i prawy górny róg strefy. Wprowadziłem pierwsze parametry małego kwadratu a potem dodawałem lub odejmowałem np 200 do każdej wartości i puszczałem sprzątanie. Na mapie w mihome rysowało strefę poprawiałem o 50 wartości aż idealnie zrobione. Od drugiego pokoju 3 poprawki max potrzebowałem żeby idealnie ustawić strefę.

Jak masz wyobrażenie jak działają współrzędne
Po kilku próbach zainstalowałem plugin, ale uruchamiając homebridge mam błąd

throw new Error("Attempting to register an accessory '" + fullName + "' which has already been registered!");
^

Error: Attempting to register an accessory 'homebridge-xiaomi-roborock-vacuum.XiaomiRoborockVacuum' which has already been registered!

Gryzie się z innym pluginem Xiaomi?
@Line-Storm: Sorry za odkopanie tematu. Możesz sprawdzić czy nadal działa Ci to zaznaczanie stref? U mnie uruchamia Roborocka ale po prostu zaczyna pełne odkurzanie, w Mi Home, nie zaznacza strefy, nie ważne co zdefinuje w yamlu.
@Line-Storm: Cholera to nie wiem co sknociłem, w Homekicie pojawia mi się ikona zdefiniowana zgodnie z jsonem, ale po jej kliknięciu po prostu uruchamia pełne sprzątanie i jak wchodzę do Mi Home to nie mam zaznaczonej strefy. Myślałem, że może coś zaktualizowali od tamtej pory właśnie w Mi Home, ale skoro u Ciebie nadal zaznacza to nie wiem... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Line-Storm: https://pastebin.com/NiV55HwL mam dwa akcesoria dodane, jedno które miałoby mi tworzyć małą strefę, drugie dużą. Ani jedno ani drugie nie rysuje nic w Mi Home. Dodałem też "2" dla dwóch cykli czyszczenia, ale nie ważne czy ten parametr jest czy go nie ma.

Edit:
Mi Home sprawdzałem i na iOS i na Androidzie, to samo...
@matiss90: JSON wygląda OK.
Jak odpalasz sprzątanie wyświetla się w konsoli

[2019-9-12 16:02:28] [Office Robot] ACT setCleaning | roborock.vacuum.s5 | Start cleaning.
[2019-9-12 16:02:41] [Office Robot] ACT setCleaning | roborock.vacuum.s5 | Stop cleaning and go to charge.

Tu moja przykładowa strefa pomieszczenia ze stacją

"zones": [
[
21900,
23000,
26500,
29000,
2
]
]
@Line-Storm: To co zauważyłem to, że jeśli uruchamiam zone cleanup przez Mi Home, to głosowo informuje, że zaczyna sprzątanie strefy. Jednak jeśli uruchomię task przez Homekit to mam komunikat "starting cleanup". Jakie paczki masz zainstalowane pod Homebridge? Ja te dwie:
homebridge-roborock-maisun
homebridge-xiaomi-roborock-vacuumcuum
Bez tej drugiej w ogóle mi nie startuje tylko wyrzuca błąd "Error: The requested accessory 'XiaomiRoborockVacuum' was not registered by any plugin.".

Edit. wydaje mi się, że z jakiegoś
@Line-Storm: Działa ( ͡° ͜ʖ ͡°) jesteś wielki, wcześniej też instalowałem tę którą wskazałeś, ale problem w tym że cały czas miałem wrzuconą "homebridge-xiaomi-roborock-vacuumcuum", a potem się już pogubiłem przy przeinstalowywaniu... No nic dzięki wielkie!
@matiss90: Można też grupować strefy, ja np. mam robota w pokoju gdzie sprząta i mam często zamknięte drzwi, potem mapa widzi ścianę i nie chce sprzątać stref w innych pokojach.

Zrobiłem strefę 0,5x0,5m na środku progu, sprząta ją 30 sekund i wykrywa wtedy otworzone drzwi i bez problemu wyjeżdża do pozostałych.

Fajnie też zrobić scenariusze z 5 strefami na jeden pokój do mopowania ( 3x każda mała strefa i na koniec
Pobierz L.....m - @matiss90: Można też grupować strefy, ja np. mam robota w pokoju gdzie sprz...
źródło: comment_vhjCZlfnVWxHILiVhTjiVPgkaBYywoVO.jpg