Aktywne Wpisy
Doxori +373
To jest niesamowite jak 8 lat temu wszyscy tutaj najeżdżali na Tuska. A teraz cały wykop zawalony Tuskiem jako bohaterem i cesarzem Europy i jakiekolwiek słowa krytyki w jego stronę są już wyzwiskami, że głosujesz za pisem albo konfederacja. Jestem ciekawy jak to będzie wyglądało po 8 lat znowu. #sejm #tusk
So_what_ +59
Słyszał ktoś głośny huk/wybuch w okolicach Dąbrowskiego?
#rzeszow
#rzeszow
W godzinę udało mi się podpiąć wszystko od Xiaomi .
Dodatkowo Roborock S50 zyskał świetną możliwość "pamięci" stref sprzątania.
Teraz wystarczy, że poproszę Siri ( lub wcisnę ikonkę )
office vacuum
kitchen vacuum
I robot jedzie do odpowiedniego pomieszczenia.
Strasznie brakowało mi tego w domyślnej aplikacji MiHome.
Co więcej nawet reset mapy(Clean), nie powoduje zapomnienia stref, a jeżeli już tak się stanie, to wystarczy maksymalnie 4x powtórzyć na chwilę "Clean" a w końcu plan mieszkania obróci się o odpowiedni kąt. U mnie akurat nawet po pełnym clean zawsze za pierwszym razem poprawnie ustawiło orientację mapy.
Samo ustawienie stref to metoda prób i błędów(45 minut łącznie z oczekiwaniem 4 pomieszczenia ustawiałem), podaje się parametry X,Y dolnego lewego i górnego prawego rogu kwadratu. Gdzie stacja dokująca to zawsze 25600, 25600
"zones": [
[
17000,
23000,
22000,
29000
]
Restart homebridge, odczekanie 3 minut na połączenie z odkurzaczem i można uruchomić scenę, odpalić appkę miHome i mamy podgląd kwadratu jaki został wybrany, następnie delikatna korekta parametrów i mamy idealnie zaznaczoną strefę danego pokoju. (Każde pomieszczenie to osobne akcesorium dodane w config.json, różniące się nazwą i współrzędnymi)
Z fajniejszych rzeczy, dzięki "Shortcuts" ustawiłem sobie poranny scenariusz gdzie, w trakcie prysznica
- Odkurzacz czyści sypialnię a potem kuchnię
- Oczyszczacz powietrza ustawia się na maksymalne obroty w biurze
- A w telefonie rozpoczyna się odtwarzanie playlisty Alizee ;)
- Po 15 minutach oczyszczacz powietrza przełącza się w tryb "cichy".
Po wyjściu z łazienki posprzątane i przewietrzony pokój.
ProTip: Najciężej wyciągnąć klucze dostępu do urządzeń, ale jak ma się pod ręką Android'a to wystarczy zainstalować tą wersję appki
https://cloud.mail.ru/public/3qRr/ESavcWKPz/MiHome_5.4.14_vevs.apk
i w ustawieniach sieciowych urządzeń pojawi się IP i Klucz urządzenia.
Są też opcje ich poznania przez dekompresje backupu systemu w iTunes (backup bez hasła), lub nasłuch urządzenia w chwili konfiguracji ( https://github.com/jghaanstra/com.xiaomi-miio/blob/master/docs/obtain_token.md )
I teraz kusi mnie dokupić dodatkowe gadżety do obsługi domu.
https://github.com/nfarina/homebridge - Homebridge
https://www.npmjs.com/package/homebridge-xiaomi-roborock-vacuum-zones - wersja ze strefami.
#rasberrypi #homebridge #roborock #xiaomi #ios #mihome #smarthome #homekit
Kwadrat buduje się podając lewy dolny i prawy górny róg strefy. Wprowadziłem pierwsze parametry małego kwadratu a potem dodawałem lub odejmowałem np 200 do każdej wartości i puszczałem sprzątanie. Na mapie w mihome rysowało strefę poprawiałem o 50 wartości aż idealnie zrobione. Od drugiego pokoju 3 poprawki max potrzebowałem żeby idealnie ustawić strefę.
Jak masz wyobrażenie jak działają współrzędne
throw new Error("Attempting to register an accessory '" + fullName + "' which has already been registered!");
^
Error: Attempting to register an accessory 'homebridge-xiaomi-roborock-vacuum.XiaomiRoborockVacuum' which has already been registered!
Gryzie się z innym pluginem Xiaomi?
Komentarz usunięty przez autora
Edit:
Mi Home sprawdzałem i na iOS i na Androidzie, to samo...
Jak odpalasz sprzątanie wyświetla się w konsoli
[2019-9-12 16:02:28] [Office Robot] ACT setCleaning | roborock.vacuum.s5 | Start cleaning.
[2019-9-12 16:02:41] [Office Robot] ACT setCleaning | roborock.vacuum.s5 | Stop cleaning and go to charge.
Tu moja przykładowa strefa pomieszczenia ze stacją
"zones": [
[
21900,
23000,
26500,
29000,
2
]
]
homebridge-roborock-maisun
homebridge-xiaomi-roborock-vacuumcuum
Bez tej drugiej w ogóle mi nie startuje tylko wyrzuca błąd "Error: The requested accessory 'XiaomiRoborockVacuum' was not registered by any plugin.".
Edit. wydaje mi się, że z jakiegoś
update: widzę, że ta 1. to fork tej co ja używam nie wiem czym się różni
Zrobiłem strefę 0,5x0,5m na środku progu, sprząta ją 30 sekund i wykrywa wtedy otworzone drzwi i bez problemu wyjeżdża do pozostałych.
Fajnie też zrobić scenariusze z 5 strefami na jeden pokój do mopowania ( 3x każda mała strefa i na koniec