Wpis z mikrobloga

Celofan zachowujesz wtedy jesli zamierzasz cygaro trzymac np rok lub dwa zanim spalisz bo lepiej zabezpiecza cygaro przed wahaniami wilgotności w humidorze oraz pomaga zachować pewne indywidualne cechy danego cygara. Dodatkowo celofan chroni cygaro przed uszkodzeniami mechanicznymi ktore mogą się zdarzyć kiedy robimy porządki w humidorze, cygara ocieraja się o siebie i zdarza się ze może ukruszyc się wrapper na którymś z nich- to informacje jakie znalazłem przeczesujac anglojezyczne fora o tematyce
  • Odpowiedz
@saper152: żadnych pianek, tylko kulki żelowe.
Ja większość trzymam w folii żeby nie uszkodzić cygara. Wyciągam na ogół na tydzień przed paleniem. culebry z przyczyn oczywistych w folii nie trzymam, siedzi luzem. Kubany są bez folii btw.
  • Odpowiedz
Dzięki za rady. Postanowiłem skorzystać z kryształków polimerowych. Sprzedawczyni w sklepie doradziła mi to rozwiązanie jako "bezobsługowe". Wilgotność elegancko pomiędzy 68 a 72 %.

@zolwixx Czemu wyciągasz tydzień przed paleniem? Wolisz jak cygaro trochę "przeschnie" przed paleniem?
  • Odpowiedz
@logotyp @zolwixx
No właśnie miałem napisać, że trochę się nie zrozumieliśmy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ostatecznie ja też trzymam bez folii. W weekend poddam próbie legendę kubańskich cygar (podobno przesadzoną). ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@saper152:
Prawdę mówiąc, część cygar przechowuję w celofanie, a część na golasa. Zamawiając 4 sztuki danego cygara, potrafię połowę wyjąć z folijki i połowę zostawić w kondomie. Przechowując w celofanie, zachowujesz indywidualny charakter cygara, nie przesiąka ono zapachami z humidora, do tego łatwo kontrolować stopień wysezonowania batona - puścił olejki, zabarwił celofan, znaczy ma się bardzo dobrze i może po nie sięgnąć. Ponieważ ta folijka jest oddychająca, nie ma możliwości, by
  • Odpowiedz