Wpis z mikrobloga

Czy można na rondzie pojechać tak jak czerwona strzałka?
Moim zdaniem zjeżdżając w tę ulicę (dwa pasy) jadąc zewnętrznym pasem mogę zająć dowolny, czyli jadę tak jak żółta, ale tyle osób tam jeździ tak jak czerwona strzałka (Toruń, rondo między Bema a Fałata - https://goo.gl/maps/CAJBEtgUu762 ). Oczywiście tak ze dwa razy w miesiącu kolizja, ostatnio nawet wracałem taksówką, złotówa oczywiście pojechał w wersji czerwonej, ja go pytam, czy aby na pewno tak można, a On do mnie, że jeszcze ma pierwszeństwo!
#jedzbezpiecznie #samochody #prawo #polskiedrogi #torun #mistrzpainta
qjava - Czy można na rondzie pojechać tak jak czerwona strzałka? 
Moim zdaniem zjeżd...

źródło: comment_rmY8EQSwTQylywTAul0d5WYcPlPYOtxV.jpg

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
@abraca: to już tylko kwestia interpretacji. Jak wyobrazisz sobie klasyczne 4 wlotowe rondo i zjazd z niego trzecim zjazdem, pamiętając jednocześnie, że rondo to zwykłe skrzyżowanie dróg zgodne z definicją z p.r.d., to nazwanie tego skrętem w lewo nie jest nadużyciem. W każdym razie zjazd z wewnętrznego pasa podczas zawracania czy skrętu w lewo nie jest wykroczeniem, a jak są wątpliwości to polecam książkę "Prawo o ruchu drogowym. Komentarz" R. Stefańskiego.
  • Odpowiedz
Zastanawia mnie w takim razie fakt istnienia tego lewego pasa do zjazdu, jesli przed kazdym zjadem mamy sie trzymac prawej krawedzi to tylko blokujemy ruch. W Szczecinie tez jest duze rondo, z ktorego mozna zjechac wlasnie w taki sposob jak czerwony. Jest to bardzo ruchliwe rondo, zwlaszcza w godzinach szczytu, nie rozumiem nie potrzebnego zapychania zewnetrzego pasa tylko po to zeby zjechac. Przy zachowaniu nalezytej ostroznosci, tak jak przy kazdym manewrze zmiany
  • Odpowiedz
@Stragan: Tak jak skręcając w prawo powinniśmy ustawić się przy prawej krawędzi jezdni tak skręcając w lewo analogicznie przy lewej. Po to rondo ma dwa pasy żeby z nich korzystać.
  • Odpowiedz
@Coccinella_septempunctata: Mamy klasyczne rondo 4 zjazdy. Prawy pas powinien służyć do zjazdu pierwszym lub drugim zjazdem. Lewy w tym czasie do objechanie do 3 lub 4 zjazdu i odpowiednio wcześniej po minięciu 2 lub 3 zjazdu powinnismy zmienić pas na prawy
  • Odpowiedz
@RaPi w zasadzie na rondzie nie skręca się w lewo tylko wyjeżdża pierwszym, drugim, trzecim zjazdem itd. I nie ma przepisu który każe trzymać się lewego pasa zjeżdżając 3 i kolejnym zjazdem. No i mieszasz coś z krawędziami co na rondzie w ogóle nie ma zastosowania.
  • Odpowiedz