Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#psychologia #zdrowie #psychiatria #leki

Mam od pół roku taką fazę że jak mnie nie boli w okolicy serca to wątroby, plus taki niewyjaśniony niepokój.
Finalnie byłem u psychiatry i stwierdził mi nerwice, przepisał Symescital (Escitalopramum) żebym sobie zaczął brać i doraźnie hydroksyzynę.
Poczytałem sobie o tym Symescitalu no i objawy niepożądane typu krwawienie przewodu pokarmowego (!) oraz myśli samobójcze (!!!) skutecznie mnie odstraszają.

Póki co mam podejście iż nie chcę zaczynać farmakologicznego leczenia bo się boję że mi finalnie bardziej #!$%@?.

Help? Jakieś opinie?

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Nie siedź w domu w ferie i w wakacje
  • 7
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: myśli samobójcze wynikają z tego, że to antydepresant. na początku działania powoduje on zwiększone uczucie mocy, siły wewnętrznej do działania, ale poprawa samopoczucia przychodzi nieco później - stąd zagrożenie samobójstwem, bo czujesz się nadal #!$%@? ale masz już siłę coś zrobić.
co do reszty wesołych skutków niepożądanych - jeśli jesteś wrażliwy to tego nie czytaj dopóki nie dzieje się z Tobą coś zabawnego. o ile pamiętam to pojawiają się tam
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: takie skrajne skutki uboczne typu krwawienie z przewodu pokarmowego czy coś to występują sporadycznie, myśli samobójcze dużo częściej (o ile nie było ich wczesniej. generealnie mimo że sama przyjmuję leki, to nie jestem zwolenniczką leczenia farmakologicznego, ale czasem w życiu są takie sytuacje, że nie ma czasu na psychoterapie itd. nie wiem ile masz lat, co robisz itd, ale jeżeli nie czujesz absolutnej potrzeby, to nie pakuj się w leki
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: po pierwsze, znaleźć dobrego psychiatrę w Polsce (czyli takiego, który nie sypie receptami na prawo i lewo) graniczy z cudem. Dlatego też najpierw należałoby od strony fizycznej sprawdzić wszystko co możliwe, od deski do deski.

Jeśli chodzi o skutki uboczne...to jest teoretyzowanie dość mocno. Producent wypisuje wszystko co możliwe, żeby chronić własny tyłek. Nawet jeśli to się przytrafi podczas testów 1 osobie na 1 000 000 to pewnie i tak
  • Odpowiedz