Wpis z mikrobloga

#linux
Witam, ostatnio przesiadlem sie na linux. Jest super alee mam maly problem z updatem. Mianowicie podczas update'u z poziomu terminala wywala blad.

Nie wiem czy przez to zatrzymuje cala procedure aktualizacji? Da sie jakos zaktualizowac system z wykluczeniem jednej aplikacji?
  • 15
  • Odpowiedz
@WebDevIsMyPassion: No to wyjaśnienie. To jedno repo nie odpowiada. Tzn nie ma w nim plików. Reszta repo zaktualizuje oprogramowanie bez problemu.

A teraz co to znaczy, że repo nie odpowada? Czy to oznacza, ze serwer padł? Nie, w tym wypadku po prostu twórca nie przygotował oprogramowania pod twoją wersję systemu. Ostatnia wersja którą obsługuje repo qnapi to zesty, ty masz wydanie systemu bionic.

Jak to naprawić? Albo podmieniasz bionic na
Kryspin013 - @WebDevIsMyPassion: No to wyjaśnienie. To jedno repo nie odpowiada. Tzn ...

źródło: comment_qvzneAWD0bjhfbvy3NeIW94GaVhkdZAZ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@toporow17: Jak masz ppa to wiesz, że zawsze one są przeznaczone dla systemu, którego bazą jest ubuntu. bionic to akurat nazwa wydania ubuntu 18.04. Zamiast release faktycznie mógłbyś mieć inny napis ale to zależy od ustawień samego repozytorium już już i tylko po za ppa canonciala. No offence.

@fervi: Niby może, ale ogarnąłem, że z repo wbudowanego jest dużo starsze.
  • Odpowiedz
To moje pierwsze zetkniecia z linuxem. Nie oczekujcie ode mnie za duzo ;p
W sumie moim priorytetem bylo zaktualizowanie latte-dock.
Zaktualizowalem go przez - sudo apt-get dist-upgrade latte-dock i pobralo wszystkie brakujace aktualizacje.
  • Odpowiedz